Sektörel

MG Türkiye’nin hedefi 20 Bin Satış

MG, Türkiye’de hızla büyümeye devam ediyor. 6 aylık stok ile elektrikli araç satışlarına devam eden marka, aynı zamanda yeni elektrikli araç tebliğ şartlarının netleşmesiyle gerekli adımları atmaya hazır olduğunu belirtti. 

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin konuşmasında şunları söyledi: “

Avrupa genelinde Türkiye satış performansına baktığımızda Türkiye’de de elektrikli araç satışları gittikçe hızlandı. Özellikle yerli otomobilin devre girmesiyle penetrasyon Kasım-Aralık aylarında %12-13’lere çıktı. Elektrikli araç penetrasyonu dizel araçları geçti. Artık %10’lar seviyesini koruyarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’deki elektrikli araç pazarında yerli üretimin devreye girmesiyle beraber ilgi de arttı. Aydan aya inişler çıkışlar olacaktır ama bundan sonra artık biz biliyoruz ki %10’lar üzerinde bir mertebede elektrikli araç satışları gerçekleşecek gibi görünüyor.

 

Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ hakkında;

Elektrikli araç tebliğiyle ilgili tabii çok konumuz var. Elektrikli araç tebliğine dair hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Birincisi 20 bölgede kendimize ait servis kurulumu. Diğer markaların ve bizim de bunun hala netleştiremediğimiz teknik birtakım detayları var. Bunları TSE ile Sanayi Bakanlığı ile görüşüyoruz. Netleştiği zaman, gereken neyse yapıp, tamamlayıp buradaki işareti de yeşil tıka çevireceğiz.

Personel eğitimi; zaten biz uzunca zamandır elektrikli otomobiller satıyoruz ve grubumuzda eğitimcinin eğitimi sertifikasına haiz üst düzey bir yüksek elektrik mühendisimiz var. Dolayısıyla biz bu anlamda eğitim verme yetkisine bile sahip sayılı şirketlerden biriyiz.

Çağrı merkezi operasyonları; zaten bugün 40 kişinin üzerinde çalışanımız var. Mobil yol yardım aracı, Mobil şarj hizmeti vermek gerekiyor. Bizim araçlarımız zaten V2L özelliğine sahip oldukları için doğal olarak hepsi birer mobil servis aracı haline gelebiliyorlar ve batarya takip sistemiyle ilgili izinler hakkında konuşuyoruz. Burada herhangi bir sıkıntımız yok. Çin’den o yetkiyi alıyoruz. Bizim 20 tane değil fazlasıyla yeterli servisimiz var ama kendimize ait olması konusu biraz karmaşık bir iş, teknik detayları var. Bunları netleştirdiğimiz zaman bu konudaki üzerimize düşenleri de yapmış olmayı hedefliyoruz.

Burası önemli. Sizlerden de ricam. Birçoğunuz sosyal medyada okumuşsunuzdur. Devlet araç satışını yasaklamadı ama insanlar “biz elektrikli araba alırsak ne yaparız” diye endişe ediyorlar. Endişe etmelerine gerek yok, satış yasaklanmadı. Önümüzdeki 6 ay yetecek kadar aracımız da var, tedbirliyiz. Bu süre zarfında da bu gereklilikleri tamamladığımız zaman zaten herhangi bir aksaklık olmadan yolumuza devam edeceğiz. Her durumda bugün, bu araçların satışı yasak değil, insanların endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Sadece bu işlemleri yapmayanlar ithal edemiyorlar. Bu arada bir nüans var ama önemli çünkü insanların kafasında “bu arabadan almak acaba yasak mı, alırsam yasaklı bir iş mi yaparım” diye yanlış bir intiba oluştu son dönemde.

İşbirliğimizden bahsetmiştim. SAIC Grubu ile biz sadece en çok satan değil, daha iyi satan tarafında çok yönlü bir iş ortaklığı ilişkisi kurmaya çalışıyoruz. Çünkü bundan 20 sene sonra baktığımızda tekrar bugünleri hatırladığımızda Doğan Grubu olarak otomotivde çok daha farklı bir yerde olmayı hayal ediyoruz. Burada da SAIC ile iş birliğimiz bizim için çok önemli. Bu iş birliğimizin ve iyi ilişkilerimizin bir örneği olarak Çin’deki birçok arkadaşımız “7” kelimesini öğrendiler bizden. Neden? Çünkü biliyorsunuz Uzak Doğu’da MG7 diye bir araç lanse edildi. O kadar çok rağbet gördü ki sosyal medyada, biz bu ürünü SAIC’ten istedik. Sosyal medya talep mesajlarını paylaştık. Türk insanı MG7 almak istiyor dedik. Biz MG7 diye diye onlar da öğrendiler ve planlanan 2025’in Şubat ayında üretim başlangıcı ile bu aracı da Türkiye’ye getireceğiz. Bu tamamen Türk insanının sosyal medyadaki talepleriyle, bize verdiği cesaretle oldu.

Doğan Trend Otomotiv Markaları Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal da 2024’teki hedeflerden söz etti:

“Öncelikle piyasada yine değişik bir sene bekliyoruz. İlk 3 ay farklı, ikinci-üçüncü çeyrek farklı, son çeyrek farklı olacak diyoruz ama sonucunda yüzde 30-35 arası bir daralma bekliyoruz. Yani Doğan Trend Otomotiv olarak bizim öngörümüz, otomobil pazarının 967 binlerden 600-650 bin adetler arası bir yere oturacağı yönünde. Burada da özellikle ÖTV muafiyetlerinin getirdiği enerji ile ilk 3 ay hareketli olur. İkinci, üçüncü çeyrekte seçim sonrası biraz makro ekonomik sebeplerle talepte yavaşlama olacağını düşünüyoruz. Ama sene sonuna doğru, dördüncü çeyrekte yine ivmelenmenin başlayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu da bizi 650 bine yakın bir yere götürür. Bu daralmaya rağmen gördüğünüz gibi bizim satış hedefimiz artış yönünde. Satışlarımızı 20 bin adet ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunda birazdan bahsedeceğim 1-2 yeni modelimizin de etkisi var, büyüyen bayi ağımızın da etkisi var, bizim yatırımlara devam etmemizin de etkisi var. Biz küçülen pazarda büyümeyi hedefliyoruz. Bayi sayımızı da 30’dan 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu