Yenilik

ROLLS-ROYCE SPECTRE

SESSİZ DEVRİM

120 yıllık bir kehaneti gerçek olurken Rolls-Royce tamamen elektrikli oluyor. İşte onu nasıl yapacaklarını burada okuyabilirsiniz.

Torsten Müller-Ötvös elektrikli geçişi kabulleniyor. Rolls-Royce CEO’sunun gözlerine baktığınızda hiçbir şüphe olmadığı
görebilirsiniz. Bunu istiyor. Bunu yapacak. Rolls-Royce 2030’da elektrikli olacak ama bunun nedeni sadece BMW Grubu’nun direktifleri veya yönetmelikler değil. Bunun doğru olduğunu düşündükleri için yapıyorlar. Ayrıca Henry Royce ve Charles Rolls’un da bunu istediğini biliyor. Şimdi 120 yıl geçti ve onların tahminleri gerçek oldu. 2030’da marka artık içten yanmalı motor üretmeyecek. İlk tamamen elektrikli araçları Spectre olacak. iki kapılı fastback tarzı araç, kamuflajlı
olarak ilk kez geçen yıl Eylül ayında gösterildi. Küçük bir geliştirme aracı filosu, dünya çapında halka açık yollarda 2023 sonuna kadar 2.4 milyon kilometre yol yapacak ve ardından Spectre gelecek. Bu aşamada Rolls-Royce güç çıkışları, teknik özellikler veya performans hakkında hiçbir şey söylemedi. Aynı zamanda BMW Grubu içerisinde ne gibi parça paylaşımı olacağını da belirtmedi. Bunun yanı sıra Rolls-Royce’un ilk kez 2017’den Phantom’da, sonra Cullinan ve Ghost’ta yer alan özel alüminyum çerçeve mimarisinin bir versiyonunu kullanacak. Müller-Ötvös, Rolls-Royce’ların zaten akıcı, sessiz ve torklu olmasıyla elektrikli gücünün karakteristiğini taşıdığını ifade ediyor; bu yüzden geçiş kullanıcılar için çok farklı olmayacak: “Elektrik geleceğimiz. Bu gerçekleşecek. Bence markayla kusursuz uyum sağlayacak. Motor seslerinin bitmesiyle ilgili herhangi bir sorunumuz olmayacak.”

Peki menzil konusu kaygı verici değil mi? Hayır. Müller-Ötvös, Rolls-Royce tipik kullanıcılarının şehir merkezlerinde yaşadığını ve araçlarını kısa yolculuklar için kullandığını iddia ediyor: “Eğer şehir içinde Rolls-Royce kullanılmasına izin verilmezse oyun biter. Londra’ya bir bakın. Bunlar şahıslara özel araçlar. Bu araçları müşterilerimizin istemeye devam etmesini sağlamalıyız.” Bu anlayış devam edecek ve müşteriler uzun mesafe gitmek istediklerinde özel jetlerini kullanacaklar. Ayrıca Müller-Ötvös, elektrikli Rolls-Royce için uzun zamandır kendisine sorulduğunu ifade ederek anlatmaya devam ediyor: “Teknolojide yaşanan değişimi Spectre’ye getireceğiz ama aynı zamanda müşterilerimiz de kendi içlerinde bu değişimi yaşayacak.”

Tesla’yı ise hem ürünleri hem de kendi Supercharger ağını kurması öngörüsüyle övüyor: “Altyapı bizim için bir problem değil ama halka açık şarj altyapısı ihtiyacının hızla büyümesi gerek.” Her ne kadar mevcut Rolls-Royce’lar yüksek yakıt tüketim ortalamasına ve yüksek CO2 emisyonlarına sahip olsa da Müller-Ötvös, şu ana kadar satılan Rolls-Royce’ların
yüzde 80’inin hala yolda olduğunu ifade ediyor. Aynı zamanda Goodwood fabrikasının sürdürülebilirlik açısından bir model olarak kullanılacağını ve enerji ayakizini araç başına yüzde 29 azaltacağını söylüyor. Kurucular Rolls ve Royce’un her ikisi de mühendisti; elektrik konusunda yeni uygulamalara da ilgi gösteriyorlardı. Rolls, Cambridge’de bir öğrenciyken ABD yapımı Columbia Electric Carriage’a ait bir elektrikli araca sahipti. 1900 yılında şöyle söylemişti: ”Elektrikli otomobil kusursuz şekilde sessiz ve temiz. Hiçbir koku veya titreşim yok. Şarj istasyonları yapıldığında çok kullanışlı hale geleceklerdir. Ama şimdilik hizmet vermeye uygun olarak görmüyorum; en azından yaygınlaşmalarına biraz daha var. ”

Böyle bir aracı
kamuflajlı olarak
yol testlerinde
görebilirsiniz ama
sesini duyamazsınız.

Goodwood dönemi Rolls-Royce, 10 yıldan daha uzun süredir elektrikli araçlar üzerinde çalışıyor. 2011’deki 102EX tek seferlik bir elektrikli Phantom’du. Lityum iyon bataryaya ve arka tekerleklerde bir çift elektrikli motora sahipti. Alınan reaksiyon ise kesindi: Menzil çok kısaydı; şarjı çok yavaştı ve üç yıllık batarya ömrü rahatsız ediciydi. 2016’daki 103EX aerodinamik olarak maceracı bir retro-fütüristik tasarıma sahipti. Elektrikliydi ama daha çok otonom sürüşe odaklanmıştı. Bu araçlarda sonra ise Spectre, daha ikna edici özellikleri bir araya getiriyor ve üretim otomobili olarak karşımıza çıkıyor. Bunu beğenmediyseniz, kimi eleştireceğinizi biliyorsunuz.

BİLMENİZ GEREKENLER
Nedir? Rolls-Royce hibritleri atlıyor ve direkt elektrikliye geçiş yapıyor. Teknik özellikleri nedir? 1085 Nm tork, dört çeker sürüş ve dört tekerlekten yönlendirme. Kimleri hedefliyor? Çin; vicdanı olan oligarşları. Ne zaman alabilirim? 2023’te

ONLAR DA GELİYOR

Mercedes’in lüks departmanı boş durmuyor. Üretime yakın EQS konsepti üretime geçecek.

Bu SUV modelinin elektriklendirilmiş versiyonları geliştirme aşamasında ama sırada yüksek güce sahip amiral gemisi var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu