Test Sürüşü

PORSCHE 911 CARRERA GTS

Çok daha fazlası!

GTS, 911 ürün gamında Carrera S ve Turbo arasında yer alıyor. O bir tatlı nokta mı; yoksa fazla pahalı bir alternatif mi?

Yeni 911 almak için araştırma yapıyorsanız elbette her kuruşun hesabını yapmanız gerekmez. Porsche de böyle
düşünmüş olmalı çünkü birçok müşteri bir veya iki Dacia Sandero fiyatı eden opsiyonları eklemekten çekinmiyorlar. Eğer fiyat/performans aracı arıyorsanız, bu baz model olacaktır yeni GTS değil. Carrera S’ten 15 bin sterlin daha pahalı. 450 HP güce sahip araçta özel GTS şasi ayarları, daha güçlü frenler, spor egzoz ve dış tasarımda GTS’e özgü detaylar var.
Ön tampon/ayırıcı ve karartılmış farlar bu detaylar arasında sayılabilir. Ona herkese uygun bir GT3 diyebilir miyiz? Bunu bulmak için önce piste çıkıyoruz.

Neyse ki Franciacorta Pisti öğrenmesi kolay bir yer ama yine de bize her zaman ESP’yi açık tutmamız söylendi. PSM Sport modu bile yasaktı. Burası harika bir pist ve tamamen yeni. Çoğu virajlar üçüncü ve dördüncü viteste geçiliyor. Düz kerblerin ardından çakıl havuzları var ve herhangi dikkat çeken bir yükseklik değişimi yok. Sport modu biraz daha canlı hissettiriyor. Sport Plus’da ise PDK’nın vites geçişleri intikam alır gibi çalışıyor. Vitesi yüksek devirlerde tutuyor ve vites
düşürürken hızlı davranıyor. Yolda kullanırken bu vites haritası sıkıntılı olabilir. Ancak pistte; altıncı, yedinci ve sekizinci vitesi hiç kullanmasak da güzel çalışıyor.

GTS’ten, Carrera 4 GTS’e geçiş yapalım. Aynı hikaye onda da var. Ön tarafta yol tutuş azaldığında size daha az agresif viraj dönüşleri yapmanız gerektiğini tavsiye eder gibi. Gaz pedalıyla onu desteklemek işe yarıyor ama yeterince değil. Arkadan itişli Carrera GTS’te bunu anlayabiliyorum ama Carrera 4 GTS’te neden böyle oluyor?

Kıdemli proje mühendisi Thomas Veit açıklıyor: “Tüm yardımcı sistemleri kapattığınızda tam olarak istediğiniz tepkiyi alacaksınız. Ama daha az deneyime sahip sürücülerin bu şekilde sınırlarda daha güvenli sürüşler yapacağını düşünüyoruz.” İki kez daha piste çıktıktan sonra insan ve makine nihayet birbirine uyum sağladı ve “istediğiniz 911 bu olmalı” aydınlanmasını yaşadık. GT3’te motorsporları departmanı tarafından ayarlanan sihirli bir yeni ön süspansiyon var. GTS’ten daha pahalı ve kronometrede ondan daha hızlı değil. Günlük sürüşler açısından ise Carrera S daha iyi olabilir. Peki gerçek hayatta durum nasıl? Haydi yola çıkalım.

GTS akıcı sürüşüyle üstünlüğünü gösteriyor ve direktiflerinizi hızlı bir şekilde uyguluyor.

Bir GTS’e büyük harcamalar yapmak, 911 temasının temel özelliklerinin keyfini çıkarmak için zorunlu değil. Ama yolculukların daha kısa hissettirmesine katkı sağlayabilir. Altıncı nesil PCM sistemi, Android Auto, Apple CarPlay, daha iyi ses tanıma özelliği, daha hızlı gezinme ve gelişmiş akıllı telefon bağlantıları sunuyor. Yeni park etme sistemi
ise adeta kalp krizi geçirmenize neden olacak gibi. Bu kadar pahalı bir aracı inanılmaz dar yerlere yönlendirip park edebiliyor. Bunu izlemek ise cesaret istiyor.

Matrix LED farlara sahip olmak kesinlikle güzel olsa da, oldukça defansif hız sabitleyici otomobilin sportif karakterine
uyum sağlamakta zorlanıyor. Şeritte kalma asistanı ise, silik yol çizgileri veya kötü hava şartları nedeniyle kolayca şaşırabiliyor. Ayrıca, motoru her yeniden çalıştırdığınızda, bunun üç sıkıcı adımda devre dışı bırakılması gerekiyor. Porsche’ye göre, çoğu müşteri bu elektronik yardımcıları seviyor ve Seviye 4 otonom sistem için sabırsızlanıyor… Tanrı
yardımcımız olsun.

911 GTS işlevsel olarak iyi bir donanıma sahip olsa da, konfigüratör üzerinde çok çalışmazsanız kabinde bazı eksiklikler olabilir. Paraya ve vizyona sahip olduğunuzu varsayarsak, aracı neredeyse istediğiniz herhangi bir renge boyayabileceğiniz, koltukları şık tonlarda süsleyebileceğiniz ve her ayrıntıyı siparişe göre özelleştirebileceğiniz anlamına gelen özel döşeme seçenekleriyle her şey önünüzde. 6 bin sterlinlik karbon frenlere (bunlara ihtiyacınız olmayacak) ve pek de gerekli olmayan ön aks kaldırma özelliğine de paranızı harcayabilirsiniz. Önde kayma Arnavut kaldırımlı yerlerde
bile devam ediyor. Bunu Veit, aracın öncelikle güvenlik odaklı olduğunu ifade ediyor. Brescia yakınlarında yoğun trafik nedeniyle farklı aksiyonları deneme şansımız olmadı. Ama dağlara çıktığımızda yol boşaldı ve uzun virajlarda daha hızlı gidebildik.

İşte buralarda akıcı sürüşüyle GTS üstünlüğünü gösteriyor. Araç sizin verdiğiniz direktifleri hızlıca yerine getiriyor. 911 ayarlanabilir tarzı ile üstün bir denge ve sürüş deneyimi sunuyor. Adeta tamamen mekanik bir orkestrayı kontrol ediyor gibi hissediyorsunuz. Günün sonunda nihayet aradığımız yanıtları bulduk. Hangi 911’i seçtiğiniz gerçekten önemli değil, çünkü her şeyden önce belirli bir modelden ziyade bir versiyon ediniyorsunuz. Günlük bir sürüş için baz Carrera, neredeyse gürleyen Turbo S kadar tatmin edici. Ancak ince nüansları düşündüğünüzde, en dolu lezzeti en uygun tarife ile sunan Carrera S oluyor. GTS, külahta ikinci bir top dondurma gibidir. Olması çok güzel ama kesinlikle gerekli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu