Yeni bir kategori için yeni bir araç ve bir dizi yeni riskler. Audi Dakar’a giriş yaparak yeni bir heyecana imza atıyor.
Efsanevi rafineliği ve zarifliğiyle Audi kabinleri hakkında düşündüğünüz her şeyi unutun. RS Q e-Tron’un içi, yollarda olan RS, Q veya e-Tron modellerinden farklı. Dar, karanlık, sert ve analog; araç aksiyon içerinde olduğunda ayrıca
gürültülü ve sıcak. Koyu siyah kokpit, zırhlı bir devriye aracının tüm çekiciliğini taşıyor. Yan camlar daha çok dikdörtgen dik periskoplara benziyor ve arka görüş küçük bir geri görüş kamerası ile sınırlı. Çıkıntılı gösterge paneli kutu gibi ve kabin düğmeler, ekranlar ve ışıklarla ilk bakışta rastgele doldurulmuşa benziyor. Çünkü RS Q e-Tron, kendini kanıtlamış birçok Audi bileşeni kullanılarak yapılmış olmasına rağmen, benzeri olmayan bir Audi. Kış aylarındaki Suudi Arabistan’da iki haftalık çöl yarışı olan Dakar Rallisi’nde yarışmak, geleceğin e-Tron elektrikli yol otomobilleri için Audi’nin donanım ve yazılımının testini yapmak için iki kat hızlı zamanda geliştirildi. Çöllerde yarışmak adına yapılmış bir araç ile çoğunlukla aile SUV’ları üretmekle ilgilenen bir şirketle ilgisi son derece şüpheli gelebilir. Bu e-Tron’un tam elektrikli bir araç değil, menzil artırıcı bir araç olduğunu düşündüğünüzde bu şüphe daha da artabilir.
Araçta tekerlekler elektrik motorlarından güç alsa da, batarya dört silindirli benzinli motorla şarj oluyor. RS Q e-Tron, organizasyonun kural kitabında yapılan bazı büyük revizyonların yardımıyla, alternatif aktarma organlarına sahip araçlar sınıfında Dakar’a giriş yaptı. Audi, hareket halindeyken 52 kWs batarya paketini şarj etmek için normalde 580 HP üreten ama bu araçta 300 HP’ye düşürülen DTM motorunu kullanıyor. Ortaya TFSI motoruna dayanan benzersiz bir performans hibriti türü çıktı. Kısa bir süreliğine ani hızlanmalar için kombine güç 680 HP civarında oluyor.
Bu alternatif bir güç ünitesi; yüksek tüketime rağmen karbon ayak izi çok daha sınırlı.
Kum ve gevşek toprak üzerindeki 0-100 km/s performansı ise 4.5 saniye. Maksimum hız 170 km/s ile sınırlı. Bu alternatif bir güç ünitesi ama 31 lt/100 km civarında tüketime rağmen karbon ayak izi çok daha sınırlı. Elektrikli motor jeneratörleri Audi’nin Formula E aracından alındı. Ön ve arka tekerlekleri, mekanik sınırlı kaydırmalı diferansiyel ile tek kademeli şanzımanı kullanarak tahrik ediyor. Akstan aksa tork dağılımı, sanal elektronik kontrollü bir diferansiyelle yönetiliyor.
800 V batarya paketi ve 295 litrelik yakıt deposu 300 kg’den biraz daha ağır. Buna 105 kg elektrik motorları ve 100 kg TFSI
motoru eklediğinizde, minimum 2000 kg hedefi için karbon fiber gövde, tüp çelik çerçeve, alüminyum çift salıncaklı süspansiyon, altı soğutma devresi, Bosch güç elektronikleri ve fren denge ayarları ve enerji rejenerasyonu olan Brembo’lar için 1200 kg civarında alan kalıyordu. Fas topraklarında 4800 test kilometresinden sonra (yarış hızında sürülen 800 kilometrelik özel etap dahil), batarya büyük bir bilinmeyen olmaya devam ediyor.
Uzman tedarikçiler tarafından Audi spesifikasyonuna göre bir araya getirilen ve Bosch PDM32 kara kutusu tarafından kontrol edilen potansiyel sorunların kapsamı, erken bozulmadan hücre kimyası zararlarına kadar uzanıyor. 3458 hücre aracın derinliklerine ve alçağa yerleştirilse de, değişim gerektiğinde hızlı bir erişim gerçekleştirilebiliyor. RS Q e-Tron bir mühendislik şaheseri olabilir, Dakar’ı kazanabilir ve hatta onu seri üretime dönüştüren bazı ileriye dönük unsurları bünyesinde barındırabilir. Ancak, genel klasman zaferine yaklaşmayı başaramazsa da gezegeni daha iyi bir hale
getirme sözü veren bir otomobil üreticisinin çok tuhaf bir multi-milyonluk girişimi olarak hoş görülebilir.
ÖNCEKİLERDEN FARKLI BİR QUATTRO
ZAMANA KARŞI
Proje 2020’de başladı ve 2 Ocak’ta üç RS Q e-Tron, Suudi Arabistan’da 2022 Dakar Rallisi için startta sessizce şarj yerini aldı. Organizatörlerle yapılan anlaşmaya göre Audi Sport burada üç yıl yarışacak. Böylece Dakar’ın daha çevreci olma hedefine yardım edecek. Audi de, elektrifikasyon teknolojisini ekstrem şartlarda deneyerek e-Tron yol otomobillerine katkı sağlayacak.
ELEKTRİKLİ DEĞİL, ELEKTRİKLENMİŞ
RS Q e-Tron tam elektrikli değil ama bir menzil artırıcı teknolojisine sahip. Bazı parçalar Audi Sport’un Formula E mücadelesinden (elektrik motoru jeneratörleri gibi), DTM’den (bataryayı şarj eden TFSI benzinlimotor) ve Le Mans’dan (pilot ve co-pilot için karbon fiber destekli plastik hücre) alındı.
EKSTREM ŞARTLARA HAZIR
RS Q e-Tron’da altı soğutma sistemi, üç elektrikli motor jeneratörü (her bir aksta bir tane; diğeri ise motorun bataryayı şarj etmesi için) ve iki merkezi kontrol ünitesi bulunuyor. Test takvimi içerisinde tüm bunlar Suudi Arabistan’dan daha sıcak olan Fas’ta sonuna kadar zorlandı.