Sektörel

Mercedes SL Köklerine Dönüyor

Tamamen yeni üstü açılan roadster bir AMG projesi olacak, V8 motoruyla birlikte iddiasını artıracak.

SL sizin için ne anlama geliyor? İlk olarak 1954’te tanıtılan araç, yarış kazanan W194 baz alınarak yapılmıştı. Beşinci ve altıncı nesil araçlar ise büyümüşlerdi. Paul Bracq’ın W113’ü ve R107 arasındakiler yol yarışçıları değildi ama küçük, kusursuz forma sahiplerdi ve eğlenceliydiler. Yeni yedinci nesil araç ise bir AMG projesi. Yeni GT ile birlikte MSA platformunu paylaşıyor. Bu da aslında SL’i kurtarma planının bir parçası AMG’nin teknik sorumlusu Jochen Hermann yapmak istediklerini şöyle açıklıyor: “Orijinal SL’in etkisini hayal edebilirsiniz.
Biz de bu aracı köklerine götürmek istiyoruz. 1950’lerdeki 300SL’i düşündüğünüzde onun zamanının ne kadar ilerisinde olduğunu anlarsınız. Biz de bunu yapmak ve araca net bir karakter vermek istiyoruz. Son iki SL, sportif ve uzun yol aracı olmak arasında bir yerlerdeydi.” İşte bu çelişkinin yaşandığı yerdi. Orijinal SL hafif, küçük, basit, arkadan itişli ve ortalama güce sahip yatık altı silindirli motora sahipti.

Yeni SL dört çeker, 2+2 kişilik, katlanan kumaş tavana sahip (önceki iki sert tavanlı araca göre daha hafif), performans artıran bolca donanımı var ve burnunda canavari bir V8 motor taşıyor. AMG, yeni sportif SL’den sorumlu tutulurken yeni AMG GT ile birçok ortak parçası olacak (AMG GT iki koltuklu, sert tavanlı). SL korkutucu derecede aşırısportif olamayacağını da belirtiyorlar. Hermann bunu biraz daha açıyor: “Sportif olmak kaya gibi sert amortisörler anlamına gelmiyor. Hassas ve tahmin edilebilir olması anlamına geliyor. Bunları başarmak için konforsuz bir araç yapmanıza gerek yok.”

Bu konuda birçok heyecan verici detay var. Yarı aktif burulma kontrolü ve arka tekerlek yönlendirmesi, aracı gerçekten konforlu, çok yönlü ve çevik yapabilir. AMG 4.0 litre M177 V8 motor, SL 63 ismi ve 577 HP ile ürün gamının en üstünde yer alacak (0-100 km/s hızlanması 3.6 saniye ve 315 km/s maksimum hız). 469 HP’lik SL 55, 63’ün adaptif süspansiyonlarına ve elektronik diferansiyeline sahip olmayacak. Ayrıca en azından şimdilik AMG, V12 veya bu platformda tamamen elektrikli SL’i düşünmüyor ama adha küçük motorlar ve hibrit versiyonlar gelecektir. SL dört çeker sürüşe sahip olacak ama E63’deki gibi sadece arkadan itiş opsiyonu sunulmayacak.

Fakat arka aksa meyilli bir sürüş tarzı olacak. Hermann, “Elektronik diferansiyel, arka tekerlekten yönlendirme ve güç ayırıcı dahil tüm sistemler ve modlar, aracı tek tuşla oldukça sportif hale getirebiliyor” diyor.
Yine de bu oyuncakların bir bedeli var: Ağırlık. Kağıt üzerinde SL 63, yumuşak tavanlı bir 911 Turbo rakibi ama ağırlık açısından 1970 kg ile neredeyse 200 kg daha ağır. Köklerine dönmek mi? Bu, kulağa öyle gelmiyor. Yine de iyi bir SL olduğunu kanıtlayabilir.

Mercedes, yeni SL’i farklılaştırmak için onu sıradanlıktan kurtarmak istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu