Gelecek elektrikte” felsefesine hız kesmeden devam eden Audi’nin e-tron ürün ailesinin
ikinci üyesi Audi e-tron Sportback, dinamik bir SUV coupe. 300 kW’a kadar güç ve tek
bir şarjla WLTP döngüsünde 446 kilometreye kadar menzil sunuyor
Audi e-tron Sportback, dış tasarımıyla büyük hacimli bir SUV’un gücünü dört kapılı bir coupenin zarafeti ve elektrikli bir otomobilin ilerici karakteriyle birleştiriyor. Audi’nin e-tron ürün ailesinin ikinci üyesi Audi e-tron Sportback, dinamik bir SUV coupe. 300 kW’a kadar güç ve tek bir şarjla WLTP döngüsünde 446 kilometreye kadar menzil sunuyor (ortalama elektrik tüketimi: 26,3 – 21,6; 23,9 – 20,6 kWsa/100 km (NEFZ); ortalama CO2 emisyonu: 0 gr/km). Işığı küçük piksellere bölerek hassas bir kontrol sağlayan opsiyonel Dijital Matrix LED farlar, seri üretim bir araçta ilk kez sunuluyor. Araç, 4.901 milimetre uzunluğa, 1.935 milimetre genişliğe ve 1.616 milimetre yüksekliğe sahip. Tavan çizgisi kaslı gövde üzerinde uzanıyor, coupe tarzında arkaya doğru eğim alıyor ve dik D sütunlarına doğru akıyor. Üçüncü yan camın alt kenarı, tipik bir Sportback özelliği olarak arkaya doğru yükseliyor.
Gelişmiş aerodinami
Audi e-tron Sportback, S line tasarımlı gövde ve opsiyonel sanal yan aynalarla birlikte sadece 0,25’lik mükemmel bir sürtünme katsayısı değerine ulaşıyor. Hatta kardeşi Audi e-tron’dan bile daha iyi. Bu coupe şeklinden ve arkadaki daha düşük aerodinamik sürtünmeden kaynaklanıyor. SUV coupe WLTP döngüsünde tek bir şarj ile 446 kilometreye varan bir menzil sunuyor. e-tron’a kıyasla sağlanan yaklaşık 10 kilometre menzil artışı aerodinamik olarak daha uygun gövdeye ve opsiyonel olarak sunulan küçük kameralı sanal yan ayna gibi çözümlere bağlanabiliyor.
Kameranın yakaladığı görüntü gösterge paneli ile kapı arasında konumlandırılan yüksek çözünürlüklü OLED ekrana yansıtılıyor. Sürücü parmağını dokunmatik ekranın yüzeyine doğru hareket ettirdiğinde semboller etkinleşiyor. Bu sembollerle sürücü görüntüyü yeniden konumlandırabiliyor. Ayrıca, aynalar otomatik olarak üç sürüş moduna göre ayarlanıyor ve otoyol veya manevra olmak üzere her senaryo için optimum görüş sağlıyor.
Dijital Matrix LED farlar
Audi, dünyada bir ilke imza atıyor ve seri üretim bir araçta opsiyonel olarak dijital matrix LED farlar sunuyor. Küçük piksellere bölünen ışıklar yolu yüksek çözünürlükte aydınlatıyor. Dijital far birçok işlev sunabiliyor.
Örneğin dinamik eve geliş /evden ayrılma aydınlatması dışında viraj, şehir ve otoyol için Elektrikli dört tekerlekten çekiş verimliliğiözel aydınlatma çözümleri bulunuyor.
Elektrikli dört tekerlekten çekiş verimliliği
Audi e-tron Sportback 55 quattro’nun her bir aksında birer adet asenktron elektromotor bulunuyor. İki elektromotor 265 kW güç ve 561 Nm tork (ortalama elektrik tüketimi: 26,0 – 21,9 kwsa/100 km (WLTP); 22,7 – 20,6 kWsa/100 km (NEFZ); ortalama CO2 emisyonu: 0 gr/km) ile etkileyici bir performans sunuyor. Audi e-tron Sportback 55 quattro 0-100 km/s hızlanmasını sadece 6,6 saniyede tamamlıyor. Hızlanma süreci elektronik olarak sınırlandırılan 200 km/s’e kadar devam ediyor. Sürücü D’den S’e geçip gaz pedalına sonuna kadar bastığında boost işlevi devreye giriyor. Böylece 8 saniye için
300 kW güç ve 664 Nm tork kullanıma sunuluyor. Bu sayede 0-100 km/s hızlanma süresi 5,7 saniyeye kadar düşüyor.
Audi e-tron Sportback 55 quattro’nun bataryası 95 kWsa enerji (86,5 kWsa net) depoluyor ve 396 volt nominal
gerilimde çalışıyor. Yolcu kabinin altına, 35 noktadan vidalı geniş bir düz blok olarak monte ediliyor.
Enerji geri kazanımı
Audi e-tron Sportback 55 quattro’nun bataryası 95 kWsa enerji (86,5 kWsa net) depoluyor ve 396 volt nominal gerilimde çalışıyor. Yolcu kabinin altına, 35 noktadan vidalı geniş bir düz blok olarak monte ediliyor. Batarya sistemi, sağlam
koruyucu çerçeve ve 36 hücre modülünü tutan alüminyum çıtalar sayesinde son derece sağlam ve çarpmaya karşı dayanıklı bir yapı sunuyor. Bunlar, 31 modüllü uzun bir alt kat ve beş modüllü kısa bir üst kat olmak üzere iki
seviyede düzenlenmiş durumda. Her modül on iki hücre odacığından oluşuyor ve soğutma sistemi hücre odasının altında bulunuyor. Audi e-tron 100 km/s’den fren yaparken maksimum 300 Nm ve 220 kW ile elektrik gücünü geri-kazanabiliyor. Bu, sistem enerji girdisinin yüzde 70’inden fazlası anlamına geliyor. Menzilin yüzde 30’unu geri-kazanım sağlıyor.
İşlevsel iç mekân
2.928 milimetre dingil mesafesi ile Audi e-tron, valizleriyle birlikte beş yolcuyu rahat ettiren geniş bir iç hacim sunuyor. Baş mesafesi Audi e-tron’dan sadece 20 mm daha az. Arka ayak boşluğu neredeyse düz. Orta tünelin yerinde sadece düz bir basamak bulunuyor. Alet çantası ve şarj kablosunun bulunduğu ön kaputun altındaki 60 litrelik saklama alanı ile birlikte toplam 615 litre bagaj kapasitesi bulunuyor. Arka koltuk sırtlıklarının katlanmasıyla bagaj hacmi 1.665 litreye kadar arttırılabiliyor. Bagaj kapağı, isteğe bağlı olarak ayak hareketi ile elektrikli olarak açılıyor ve kapanıyor. Audi e-tron Sportback, iç mekânda tasarım ve teknolojinin kusursuz bir karışımını ortaya koyuyor. Gösterge panelini kaplayan ve kapıdan kapıya uzanan geniş bir kavis, Audi sanal kokpitin siperliği ile bütünleşiyor. Ön konsoldaki kavisi görsel olarak devam ettiren kapı döşemelerindeki kıvrım, isteğe bağlı olarak sunulan sanal yan aynalara ait ekrana ev sahipliği yapıyor. İki dokunmatik ekrana sahip gösterge paneli, sürücüye dönük tasarımıyla son derece ergonomik. Devre dışı bırakıldığında, bunların üst kısmı büyük parlak siyah çerçeveye bütünleşerek neredeyse görünmez oluyor. Orta konsol açık yan duvarlar üzerinde duruyor aydınlık ve ferahlık hissini güçlendiriyor.