Haberler

DENEYİMİN SESİ

“Elektrikli Ferrari’ler, hızlanırken bir Hotpoint gibi ses çıkardığında bugünün V12’leri kadar heyecanlı olacak mı?”

Hiç arkasında V12 motoru olan bir araç kullandınız mı? Ya da daha da iyisi, önde V12’si olan kullandınız mı? Daha önce hiç kullanmadıysanız, bu yüksek oktanlı araçlar kaybolmadan önce yapsanız iyi olur. V12 gibi başka bir şey yoktur. Başka hiçbir motor onun kadar akıcı, istekli ve heyecan verici şekilde devirlenmez. O en üst seviye içten yanmalı motordur; dünyanın en harika süper spor araçları ve spor otomobilleri genellikle onlardan güç alır. Gordon Murray‘in T.33 süper spor aracı, Cosworth tarafından geliştirilen yeni bir V12‘ye sahip. O da Cosworth V12’ye sahip Murray‘in T.50‘sinin izinden gidiyor. T.50, 12.000‘den fazla devir çevirebiliyor ve dinamometre üzerinde, 0.3 saniyede rölantiden maksimum devre ulaşabiliyor. Ayrıca hafif, küçük ve güzelce sunulmuş. Bu arada V12 Aston Martin Valkyrie‘nin teslimatları da başladı. Ferrari‘nin ortadan motorlu bir V12‘si olan Daytona SP3, bu yıl 599 şanslı müşteriye ulaşacak. Son dönemde piyasaya sürülen V12’lerden 812 GTS, Flavio Manzoni tarafından tasarlanmış burnuna rahatça yerleştirildi. Lamborghini, V12 Sián‘ın devamı niteliğindeki ilk Countach LP1800-4 V12’nin teslimatlarına yakında başlayacak. Bu otomobil 70’lerde ve 80’lerdeki süper spor ruhunu bugünlere taşıyor. Ferrari ve Lamborghini, daha fazla V12 süper otomobil sözü veriyor ve ilgili mühendislik patronları, içten yanmalı motorlar zindanlara sürgün edilmeden önce motorların daha fazla geliştirileceğini söylüyor. Yarının en iyi Ferrari’leri ve Lamborghini‘leri ise, bugünün hiper araçlarından ziyade daha çok bir Hoover beyaz eşya ile yakın bağlantılara sahip bir motorla çalıştırılacak! Elektrikli araçlara geçiş, V12 sanatının en büyük savunucuları
olan Ferrari ve Lamborghini için potansiyel olarak tehlikeli. V12’nin sürüşü ve işitsel keyfi, Boris için sarı saçlar ve Napolyon için bicorn şapka ne kadar önemliyse, Ferrari ve Lamborghini’nin için de öyle.

Yeni elektrikli Ferrari‘ler ve Lamborghini‘ler, hızlanma sırasında bir Hotpoint gibi ses çıkarırsa, ne kadar heyecan verici olacaklar? Olmaması için dua edebiliriz. Bu sütunu protestodan çok ağıt içinde yazıyorum. Yine de Maranello ve Sant‘Agata’dakilerin Roma’da kanun yapıcı arkadaşlarıyla bu araçların her zaman küçük adetli olarak üretilmesi üzerine sessizce konuştuklarını duydum. Plug-in hibrit güç ünitelerinin ve elektriklilerin bir parçası olarak içten yanmalı motorları kullanmaya devam etmek güzel bir fırsat.

Bu da inanılmaz! Mercury, kısa süre önce 7.6 litrelik 6oo HP V12 dıştan takmalı bir motor piyasaya sürdü. Karbon emisyonları açısından süper spor otomobil sürüşü ile, hafta sonu motorlu tekne kullanımı çok mu farklı? Ferrari, V12‘yi icat etmedi, ama onu çekici yaptı; hatta en iyisini yaptı. Her ikisi de 3.0 litre Colombo V12 motorlu 250 GT Berlinetta SWB ve 250 GTO, kullandığım en harika otomobillerden ikisi: Motorları onların kalbi ve ruhu. Ayrıca zarif tasarımının mükemmel tamamlayıcısı. Kısa süre sonra gelen 275 GTB/4, aynı Colombo V12‘nin 3.3 litrelik bir versiyonunu kullandı ve benim en
sevdiğim yol aracı Ferrari‘si. Bu küçük kapasiteli V12’ler tipik olarak daha fazla güce, ancak daha az karaktere sahip olan günümüzün daha büyük V12‘lerinden daha fazla zevk ve istekle devirleniyorlar. 1990‘lı yıllarda McLaren F1‘ine güç veren muhteşem 6.1 litrelik BMW M-Sport V12 ise bir istisna. Bu, kullandığım en iyi V12. T.50 ve T.33‘teki Cosworth V12’lerin daha da iyi olmasını bekliyorum. Murray ayrıca 3.0 ve 3.3 litrelik Colombo V12‘leri seviyor ve başlangıçt Cosworth‘tan benzer bir kapasite istedi. İstediği 600 küsur beygiri elde etmek için 4.0 litrenin minimum hacim olduğu konusunda ısrar ettiler. Buna rağmen kolayca en küçük kapasiteli modern V12 oldu. Henüz bir T.50 kullanmadım ama test sürücüsü ve üç kez Indy 500 kazananı Dario Franchitti bana bunun başka bir dünya olduğunu söyledi: “İçten yanmalı motorlu süper otomobilin son durağı buysa, bu harika bir durak.”


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu