Test Sürüşü

MERCEDES-BENZ EQB

Aradığınız otomobil mi?

Yedi kişi için mantık odaklı ve pratik bir elektrikli arıyorsanız bu yazıyı okuyun.

Elektrikli yedi koltuklu araçlar hala nadir. 100 bin sterlinlik Tesla Model X dışında tercihler genel olarak van tarzı Mercedes
EQV, Nissan e-NX200 veya aynı Stellantis modellerinin varyantlarıyla sınırlı.

Mercedes EQB’yi bir bakın. Bu bir van değil; köşeli hatlarına rağmen son moda bir kompakt SUV. Aynen içten yanmalı eşdeğeri GLB gibi… İki modeli de, EQA ve EQC’lerde olduğu gibi önde ve arkada genişliği kaplayan LED şeritlerle ayırabilirsiniz.

EQB üçüncü sıra koltukta alınabiliyor. Test aracımıza olduğu gibi pembe altın rengi jantları da tercih etmek mümkün.

Orta sırada oturan yolcular için yeterli diz mesafesi var ama üçüncü sıra biraz daha dar. En arka tarafın lüks olduğu söylenemez ama orta sıra koltukları kaydırarak bir denge bulabilirsiniz.

Tesla Model Y’ye göre daha geniş ve koltuklar çıkarılmadan katlanmasıyla düz bir zemin oluşturulması sayesinde daha pratik. Land Rover Discovery Sport ölçülerindeki bir araç için hiç kötü değil. Hatta EQB 1800 kg’ye kadar römork çekebiliyor ve bu bir elektrikli için nadir bir rakam.

Gövdesinin altında 66.5 kWs batarya paketi var. Aracın tabanına yerleştirildi ve aynı zamanda çerçevesiyle yapısal görevleri de var. Her iki versiyonda da önde ve arkada bir motor var. Daha sonra daha az güce sahip tek motorlu
model de gelecek.

Giriş seviyesi model 225 HP’lik EQB 300 oldu. Bizim kullandığımız 288 HP’lik EQB 350 yavaş değil ama Tesla’lar ile rekabet etmeyi umuyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Otoyoldaki sakin ve geçişlerde de mutlu.

Rejeneratif fren seviyeleri arasında seçimler yapabiliyorsunuz ve kendinize uygun tek pedallı sürüşünüzügerçekleştirebilirsiniz. Ama sürüş modlarıyla oynamak çok anlamlı değil. Sport modu, Eco’ya göre biraz daha ani tepkiler veren bir sürüş getiriyor.

EQB’nin uzun gövdesi ve hantal direksiyonu dinamizme katkı sağlamasa da, sürüş kalitesi ve rafinelik açısından oldukça etkileyici. Her hızda çukurları çok iyi bir şekilde etkisiz hale getiriyor ve sadece dik ön camda çok az rüzgar uğultusu duyuluyor.

Bu sayede uzun yolculuklar rahat olacaktır. Ama bu yolculuklar ne kadar uzun olacak? Mercedes, WLTP ölçümlerine göre menzilin EQB’nin her iki versiyonunda da 410 km’ye çıkabileceğini söylüyor. Test rotamız 100 km civarında yağmur ve dondurucu soğuktan oluşuyor. Bu da menzilde 110 km’nin biraz üzerinde bir kayıp getirdi. Ancak genel olarak Mercedes’in elektriklisi menzili hassasiyetle hesaplıyor.

Bu arada şarj, üç fazlı elektrik ağı ve evde 11 kW şarjınız olacak kadar şanslıysanız 5.5 saat kadar sürüyor. 100 kW ünitede yüzde 10 şarjdan yüzde 80’e 30 dakikada geliyor. Bu da aileleri oldukça mutlu edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu