Motor Sporları

MOTOR SPORLARI

Bitci Racing genç ve iddialı bir takım!

Motorsporlarında yeni bir nefes, yeni bir heyecan olan BitciRacing Takım Direktörü İbrahim Okyay, “Genç ama iddialı bir takımımız var. Takımda kadın sporcu sayımız az ama OffRoad’da kızlar ekibi kurarak ilk adımımızı attık” dedi.

Bu sayı motorsporları sayfamıza, mtor sporlarına yeni giren, farklı bir heyecan katan ama iddialı bir takım olan Bitçi Racing Takım Direktörü sevgili İbrahim Okyay konuk oldu. Kendisiylebaşında olduğu takımla, iddiaları, gelecek planları ve hedefleriyle ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Lafı fazla uzatmadan bu keyifli röportaja geçelim…

Çok uzun yıllardır otomobil sporları dünyasında olan İbrahim Okyay’ı kısaca tanıyabilir miyiz?

Motor sporlarında Dünya Şampiyonası takipetmiş bir milli sporcuyum. Farklı dallarda10 kez Türkiye Şampiyonluğu elde ettim. 30yıldır ara vermeden aktif olarak yarışıyorum.Bu süre içerisinde Opel Türkiye, Nissan Motorsport ve Citroen Türkiye takımlarında profesyonel olarak pilotluk yaptım. Ayrıca ekip arkadaşlarım ile birlikte Genesis Racing Team, Proton Türkiye, Kosifler Motorsport, Borusan Otomotiv Motorsport gibi yarış takımlarını kurdum ve yönettim. Yarışlar dışında A lisanslı Sürüş Eğitmeni ve kurumu olarak organizasyonlar düzenliyoruz.

Uzun yıllardır Borusan’ın Motorsporları takımını yönetiyordunuz? Bitci Racing’e geçiş sürecinizle ilgili bize bilgi verebilir misiniz?

Borusan Otomotiv ile otomobil sporları ve sürüş eğitimleri konusunda 13 yıl birlikte çalışarak sayısız başarıya imza attık ve 2021 yılı Ocak ayı içerisinde yaptığımız görüşmede birbirimize daha fazla katabileceğimiz bir şey olmadığına karar verip profesyonel işbirliğimizi sonlandırdık.

Bitci Racing’i bize anlatır mısınız? Diğer yarıştakımlarından farkınız ve misyonunuz nedir? Nasıl bir iddia ile yola çıktınız?

Çağdaş Holding CEO’su ve Bitci Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Çağlar tarafından kurulan ve spora verdiği destekle bilinen Bitci.Com’un 2021 sezonunda kurduğu yarış takımıyız. Bu sporda otomobil markaları ya da sektör içerisinde olan markalar çoğunluktadır.

Bitci ise sporun hemen her dalına ulusal ve uluslararası arenada sponsorlukları ve organizasyonları ile destek olan bir teknoloji markası. Bu da bize hem birçok konuda bağımsızlık, hem de sponsorluk bütçesi anlamında güç kazandırıyor. Vizyonumuz ise, spora genel anlamda destek vermek dışında ülkemizi en üst seviye yarışlarda temsil ederek bayrağımız dalgalandırmak ve Türk sporcuların yetişmesine destek olmaktır.

Bünyenizde kaç sporcu var?
Bu sezon Pist, Karting, Off-Road Şampiyonaları ve Baja Kupası olmak üzere 4 farklı seride 13 sporcumuz ile yarışıyoruz. Pistte 4, karting’de 1, off-road’da 8 sporcumuz var ve çıtamız yüksek. Katıldığımız tüm branşlarda şampiyonluk hedefliyoruz.

Her parkurda varsınız anladığım kadarıyla geniş bir yelpazesi olan bir takımsınız, Avrupa’da da olacak mısınız? Bu konuda çalışmalarınız var mı?
Elbette. Ana hedefimiz uluslararası yarışlarda ülkemizi temsil etmek ve şampiyonluklar kazandırmak. Önümüzdeki sezon pist ve karting kategorilerinde Avrupa’da olmayı hedefliyoruz. Hedeflerimizin arasında bir de Dakar var!

Hedefleriniz arasında genç ve yeni sporcular yetiştirmek olduğunu biliyoruz. Bu noktadaki planlamanız nasıl bilgi alabilir miyiz?
Bu konuda çalışmalarımıza 16 yaşındaki başarılı karting sporcusu Zekai Özen’i takımımıza katarak başladık.

Sezon sonunda genç karting sporcu sayımızı 2 ye çıkararak yeni sezonda yurt dışında üst seviye karting şampiyonalarında yarışmalarını sağlamak istiyoruz ve sonrasında Formula serilerinde boy göstermeleri için desteklemeyi planlıyoruz.

Bitci Racing olarak çok genç kadın yarışçılardan oluşan bir SSV takımınız var bildiğimiz kadarıyla. Yine Karting kategorisinde 16 yaşında Zekai Özen pilotlarınız arasında. Son dönemde genç sporcuların otomobil sporlarına ilgisi sizce nasıl? Kız-erkek dağılımı nasıl? Ailelerin davranışlarında değişiklikler var mı?

Ben Türk gençlerine ve yeni nesile büyük hayranlık duyuyorum ve inanıyorum. Her işin en iyisini yapabileceklerine ve her şeyi başarabileceklerine inancım tam ve sporumuza olan ilgilerinin de arttığını düşünüyorum. Sporumuzda kadın sporcu sayısı istediğimizin altında ve biz takım olarak bu konuda hem de off-road gibi zorlu bir branşta kızlar ekibi kurarak ilk adımımızı attık. Aileler ile ilgili karting branşındaki ortam nedeni ile yorum yapmamayı tercih ederim.

Türkiye’de aktif olarak yarışan kaç yarış takımı ve otomobil sporcusu var? (Otomobil, SSV, Karting) Avrupa ile Türkiye’yi kıyaslarsak yarış takımları sayısı açısından nasıl bilgilerle karşılaşırız?

Bildiğim kadarı ile TOSFED lisanslı 25 Takım ve sadece 2 Marka var. Lisanslı sporcu sayısının ise birkaç bin gibi düşük bir sayıda olduğunu sanıyorum. Avrupa ile kıyaslarsak sanırım daha ortaçağ dönemindeyiz.

Motor sporları sektöründe pandemide bir büyüme trendi var diye bazı haberler var, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu dönemde insanlarda genelde “Bir daha mı geleceğiz dünyaya?” kavramı ile kişisel hayallerinin peşinde koşmak için daha büyük istek olduğunu düşünüyorum. Ama bunun spora etkisi ne kadar olmuştur, gerçekçi bir veriyi hiç okumadım.

Çok uzun yıllardır sektördesiniz, yetiştirdiğiniz sporculardan bazı isimleri söyler misiniz? Bu sporculardan kaçı uluslararası arenada ülkemizi temsil ediyor?

Bu konu beni sporda manevi anlamda mutlu eden konulardan biridir. Bugüne kadar birçok genç sporcu ile çalışma ve onlara destek olma şansım olsa da özellikle Kaan Önder, Yağız Gedik, Ali Türkkan, Cem Bölükbaşı ilk uluslararası otomobil yarış deneyimine benim yönettiğim takımlar ile çıktılar. Aytaç Biter, Kaan Gürgenç, Levent Kocabıyık, Ersin Yücesan, Ali Türkkan, Yağız Gedik ve bu yıl şampiyonluğu matematiksel olarak garantileyen Turgut Konukoğlu yine benim yönettiğim takımlar ile ilk Türkiye Pist Şampiyonluklarını elde ettiler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu