Yenilik

Hamilton’ın Yeni Takım Arkadaşı

KRAL OLACAK ÇOCUK

George Russell uzun zamandır F1’deki yeni büyük isim
olarak gösteriliyor. Önümüzdeki sezon Mercedes’e
katılarak Lewis Hamilton’ın takım arkadaşı olacak. Onun
ne kadar iyi olduğu göreceğiz…

Net bir şekilde George Russell oldukça özel bir yetenek. Hızlı, istikrarlı ve baskı altında sakin. Mercedes takım patronu Toto Wolff, ona rekabetçi bir araç verildiğinde takım ile ilk sezonunda dünya şampiyonluğu mücadelesine gireceğini dahi düşünüyor.

Fakat bunlar Russell’ı iyi yapan sadece görünürde olan şeyler. Benzer şekilde tur zamanları ve GPS hızları da resmin sadece bir parçasını gösteriyor. Hatta mühendislerle yapacağını bir konuşma da onun pistte neden iyi olduğunu açıklamakta yetersiz kalacaktır. Bu noktada grid’deki diğer pilotlara bakmanız ve onların ne düşündüğünü bulmanız gerekir.

Pilotlar, kendi akranlarının yeteneklerini bilirler ve onlarla lastik lastiğe birçok tur atmışlardır. Onlar fotoğrafı tamamlayabilirler. Mesela Jim Clark, Dan Gurney’e büyük bir saygı duyuyordu; hiç şampiyonluk kazanamasa da, yetenekliydi. Niki Lauda bir keresinde, Ronnie Peterson’un şimdiye kadar yarıştığı en hızlı pilot olduğunu söylemişti; oysa Ronnie sadece 10 yarış kazanmıştı. Lewis Hamilton ise, Lando Norris henüz kendisini göstermeden önce
Lando hakkında olumlu sözler söylüyordu. O halde George Russell hakkında konuşması
için sözü Fernando Alonso’ya bırakalım: “İki yıl boyunca Formula 1’den uzakken, izlemenin sebebi Max’ın [Verstappen] ve George’un gelişimini görmekti. Gelecek nesilde benim için öne çıkanlar onlar.”

Alonso, Russell’ı Williams’ta yarılırken bir puan alamadığı yıllarda gözlemledi. Burada sonuçlardan çok daha fazlasını gördü. 2021’de her şey daha belirgin hale geldi; her iki pilot asfaltın aynı parçası için mücadele etmeye
başladılar; George Williams’ta, Fernando ise Alpine’de. Alonso, “Otomobili çok hassas bir şekilde konumlandırıyor” diyor. “Limitte onu izlerken bunu görebiliyorsunuz. Limitte gidiyor ama hata yapmıyor. Sadece limitte kalıyor. Çok temiz yarışıyor ve etrafında neler olup bittiğini biliyor. Birçok pilot için durum böyle değil.” Bu yılın başlarında Monaco, Avusturya ve İtalya’da Alonso ile Russell yarışların büyük bölümünde birbirleriyle mücadele ettiler. Yaşlı kurt, genç köpekçiğe yeni numaralar öğretti. Bu devasa savaşı 10. olan Alonso kazandı ve yarış sonunda kasklarını değiştiler. İşte Alonso’nun Russell’a olan saygısı aynen bu şekilde.

“GELECEK NESİLDE BENİM İÇİN ÖNE ÇIKANLAR MAX VERSTAPPEN VE GEORGE RUSSELL.” FERNANDO ALONSO

Hızın önemli olduğu bir sporda Alonso’nun bakış açısı kolaylıkla gözden kaçabilirdi. Ama buna dikkat etmeliyiz. Yedi yaşından beri ağabeyi Benjy’den ilham alarak kart ile yarışan Russell, aracı konumlandırmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor. F1’de hızlar o kadar yüksek ki sadece çok iyi olanlar bunu yapabiliyorlar. Hamilton bu konu Alonso gibi
çok iyi. Macaristan’da 10 tur boyunca onu tutmayı başardığını hepimiz hatırlıyoruz. Russell 360 derecelik bir farkındalığa sahip; bunu saf hız ve analitik yaklaşımla gerçekleştirebiliyor. Tüm bunlar Mercedes’te Valtteri Bottas’ın yerini almasına katkı sağladı. Bottas, 2017’de takıma katıldı ve aynı süreçte Hamilton’ın 47 galibiyetine karşın 10 galibiyet aldı.Wolff elbette diğer pilotların çalışkanlıklarını izledi ve ondan daha iyi seçenek bulamadı. Verstappen, Charles Leclerc ve Norris uzun dönemli olarak Red Bull, Ferrari ve McLaren’e bağlılar. Elbette baskı çok büyük ve Mercedes bir çaylak alma riskine de girmedi.

Russell aynı zamanda Mercedes’in yetiştirdiği bir yetenek. 2017’den bu yana genç sürücü programındaydı. Son beş yıl boyunca takım onun gelişimini ve kariyerini finanse etti. Her alanda beklentileri aşmayı başardı. Williams’taki takım
arkadaşlarının hiçbiri onu sıralamada mağlup edemedi (2019’da Robert Kubica; 2020/2021’de
Nicholas Latifi). Her fırsatı değerlendirdi. Belçika’da ıslak zeminde ön sırada başladığı yarışı veya Rusya’da grid’de üçüncü sırayı almasını hatırlayın.

Wolff, “George’u nereye atarsanız atın, onunla baş etmeyi biliyor” diyor. “İnanılmaz çalışkan birisi ve bir yıldız kalitesine sahip. Onun geleceği için son derece heyecanlıyız.” Ama Mercedes anlaşmasını aslında nasıl kaptığını anlamak için bandı 12 ay geriye, 2020 Sakhir Grand Prix’sine sarmalısınız. Hamilton Covid-19 nedeniyle yarışamayacaktı ve Russell
bir anda onun yerine oturtuldu. Hiçbir zaman W11’i kullanmamış olmasına rağmen sıralamada Bottas’tan sadece 0.026 saniye yavaştı. Startta liderliği aldıktan sonra yarışı kazanmak üzere gidiyordu ama pist stopta yapılan bir hata nedeniyle finişe dokuzuncu sırada ulaştı. Russell, “Sakhir’deki yarışa dönüp baktığımda, performansın son derece saygı değer olduğunu düşünüyorum” diyor.

                                                                                             HAMİLTON IN YENİ TAKIM ARKADAŞI

F1’İ ÇOK İYİ ANLIYOR VE
PERFORMANSIN NEREDE
YATTIĞINI BİLİYOR.

“Son dönemde yeni araca binip otomobile uyum sağlamakta sorun yaşayan birçok sürücü olduğunu da düşünmelisiniz. Bu yüzden araca atlayıp iyi bir iş çıkarmak gerçekten önemli.” Hatta bundan daha fazlası; sıra dışı diyebiliriz.
Pilotların yeni bindikleri araçlarla sorun yaşamaları da tamamen doğru. Daniel Ricciardo bu sezon 16 yarışa çıkmış olsa da McLaren’ine hala alışmaya çalışıyor.

Ricciardo’nun ifadesine göre Russell, Sakhir’de Bottas’ı açık ara mağlup etti. Sadece performansı yüksek değildi aynı zamanda yoğun hafta sonunu çok iyi yönetti. Birçok medya röportajı yaptı; araçtan pite telsizle geri bildirim verdi.
Anında hızlı oldu ve iki antrenman seansında en hızlısıydı. İşte o anda Mercedes, Bottas’ın yerine kimi koyacağını bulmuş oldu.

Ona yeniden tek seferlik bir şans gelirse daha iyi bir performans ortaya koyup koyamayacağını sorduğumda yanını beni şaşırttı: “Dürüst olmak gerekirse sanmıyorum. Abu Dabi’nin ardından hemen bir sonraki yarışa
Mercedes ile çıksaydım evet, daha iyi bir iş yapabilirdim çünkü her şey bilindik olacaktı. Ama şimdi yeniden Williams’a alıştım ve Mercedes’e adapte olmak yine zaman alacaktır.” Oldukça farklı değil mi? F1’i çok iyi anlıyor ve performansın nerede yattığını biliyor.Elbette gelecek yıl uyum sağlamak adına Mercedes ile kış testlerine çıkacak. Yeni yönetmeliklerle tanışacak. Kural kitabı yeniden yazılı ve bu yüzden tüm sürücülerin Şubat ayında piste çıktıklarında renmeleri gereken çok şey olacak.

Bu, Russell’ın geçiş zamanlamasını daha kusursuz yapacak ve şansını daha fazla artıracak. Bu şansı daha fazla
değerlendirmek adına bir spor psikoloğuyla çalışıyor. Dış etkenlerden etkilenmemek adına çalışıyor ve tamamen yarışlara odaklanıyor. Aynı zamanda öncekinden çok daha iddialı bir kış fitness programı uygulayacak.
George Russell için inanması zor ama henüz 23 yaşında. Rahat, açık ve hemen her konuda konuşmaktan mutlu. Bu Grand Prix Pilotlar Birliği’nin de dikkatini çekti ve yılın başında onu direktör olarak oyladılar

Russell, şu anda sporun en başarılı pilotu Hamilton’dan daha hızlı olacak mı? Tahminim en başta bunu zaman zaman yapacak; ardından iki yıl içerisinde Hamilton çıkışa yaklaşırken daha sık gerçekleştirecek. Ne olursa olsun panik olmayacak. Bu otomobil için gerçekten iyi bir pilot. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu