Sektörel

Şarjınız mı Bitti? Elektrikli Aracınız SizeYardımEdebilir

Roller tersine döndü ve Hyundai Ioniq 5, V2L teknolojisi sayesinde bir jeneratör görevi gördü.

Etrafınızda hiçbir şey yokken oyun mu oynamak istiyorsunuz? Ya da daha az fantastik bir örnek verelim. Vahşi doğada kamptayken elektrik ihtiyacınız mı oldu? Elektrikli aracınızda, Hyundai Ioniq 5 gibi V2L özelliği varsa bunu yapabilirsiniz.
Bu, Hyundai Motor Grubu’na ait E-GMP platformunun bir özelliği. Bu platform aynı zamanda Kia EV6 ve Genesis GV60’da da yer alıyor; daha sonra birçok E-GMP aracı da gelecek.

V2L, elektrikli aracın basit bir adaptörle, direkt olarak şarj soketi haline gelebilen bir tekerlekli güç kaynağı olmasını sağlıyor. Yani güç bataryayı şarj etmek yerine, güç adaptörle taktığınız alete
yönlendiriliyor. Ioniq 5’te V2L özelliği opsiyon olarak veya versiyona göre standart olarak sunuluyor. V2L paketiyle arka koltukların altında bir soket geliyor.

Adaptör ise bir şarj girişi gibi görünüyor ama kapak açılıyor ve diğer tarafında bir soket yer alıyor. Önce cihazınızı adaptöre takıyorsunuz; ardından adaptörü aracın şarj girişine yerleştiriyorsunuz. Adaptörde bir güç düğmesi var ve gerektiğinde güç kesilebiliyor. V2L sisteminin kullanılması için aracın çalıştırılmasına da gerek yok. Tüm yapmanız gereken bu. Artık aracınız sizi outdoor aktivitelerin için güç kaynağı oluyor. İsterseniz elektrikli çim biçme makinasını takıp evde kablo uzatmadan çimleri biçebilirsiniz. Ya da elektrikli bisikleti şarj edebilir, kettle’da su kaynatabilir veya şişme botu şişirebilirsiniz. Hatta yolda kalmış bir elektrikliyi de şarj edebilirsiniz; yine de biraz daha yavaş olacaktır.
Ya da bizim gibi CAR’ın ofis otoparkında Forza Horizon 4 oynayabilirsiniz.

Testimizde bir TV ve Xbox One konsolunu bağlamak da vardı. İlk denemede herhangi bir sorun olmadan çalıştı.
Buradaki en büyük endişe aracın bataryasını boşaltmak olacaktır ama elbette Hyundai bunu düşündü. Ioniq 5’in gösterge panelinde V2L’nin ne zaman aktif olduğu, ne kadar şarjı kaldığını gösteriyor. Eğer aracın yüzde 15’ten az şarjı varsa, V2L kullanılamıyor.

İşe yarıyor mu?

Evet. Basit bir teknoloji ama kullanışlı. Bu platformda birçok teknoloji yer alıyor. Tek ihtiyacınız
olan adaptörü takmak ve kullanmak. Gerçekten tak ve çalıştır mantığında; kullanması kolay.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu