Sektörel

Yeni Araçlar Renault Devrimine Güç Verecek

Renault Grubu’nun tasarım başkan yardımcısı Laurensvan den Acker, “Aşırı harika otomobiller hedefimiz”diyerek gülümsüyor. Deneyimli Hollandalı isim, harika bir tasarım stratejisine sahip ve Renault’daki devrimi ateşliyor. Yani yeni CEO Luca de Meo tarafından “Renaulution” adın verilen devrimi. Endüstri lideri de Meo, Fiat 500’ün yeniden
doğmasını sağlayan zihinlerden biriydi; öncesinde ise Audi pazarlamasını ve VW’de Seat’ı yönetti. Şimdi ise Temmuz 2020’de buraya gelişinin ardından ilk yarıda yaşanan 7.3 milyar euroluk kayıpla uğraşıyor.

Peki de Meo’nun geri dönüş planı ne? Doğal olarak maliyetleri kısmak; 2023’te 2.5 milyar euro tasarruf sağlamak. Bunun için Renault’nun Nissan ve Mitsubishi ile partnerliğini artırmak kilit noktada. 2025’te grupta satılan araçların yüzde 80’i üç paylaşımlı platforma sahip olacak. Bu da Renault’nun farklı bölgelerde birçok model karmaşasıyla boğuşmasına son verecek.

Grup içerisindeki markalar daha keskin konumlandırmayla birbirinden ayrılacak. Dacia/Lada uygun fiyatlı araç arayan müşterileri, Renault ana akımı ve Alpine sportif ve elektrikli araç tutkunlarını hedef alacak. Diğer önemli hedef ise adetten ziyade değere önem vermek olacak. Bu da Renault’nun yüksek adetler yapan Clio’dan ziyade orta ölçeklere sahip araçlara odaklanması demek. Grup içerisindeki markalar daha keskin konumlandırmayla birbirinden ayrılacak. Dacia/Lada uygun fiyatlı araç arayan müşterileri, Renault ana akımı ve Alpine sportif ve elektrikli araç tutkunlarını hedef alacak. Diğer önemli hedef ise adetten ziyade değere önem vermek olacak. Bu da Renault’nun yüksek adetler yapan Clio’dan ziyade orta ölçeklere sahip araçlara odaklanması demek.Bakın de Meo ne diyor: “Megane E-Tech Electric, Renaulution’ın ilk aracı oldu. Burada olduğumun ikinci günü aracı gördüm ve Renault’nun hak ettiği yere gelmesi adına bir şansı olduğuna beni inandırdı.”

Renault Grubu 2025’e kadar 24 araç tanıtacak. CAR bu strateji hakkında de Meo, van den Acker ve mühendislik şefi Gilles Le Borgne ile konuştu.

ELEKTRİKLİ KÜÇÜK OTOMOBİLLER: RENAULT 5 VE
4 YENİDEN DOĞUYOR! 

Renault, 5 konseptinde özetlendiği gibi yaratıcılığını küçük elektrikli araçlara aktarıyor. Bu modern ve şık güncellenmiş klasik araç, Renault’nun Mini ve 500 ile BMW ve Fiat markalarının yaptıklarını yapmasını sağlayabilir.

Van dev Acker kendinden emin bir şekilde, “Şapkadan tavşan çıkarmıyoruz” diyor. “Bu tasarım için daha önceden [de Meo’nun gelişinden önce] çalışmıştık. Önceki yöneticilere gösterdik ama bir yere varamadık. Ardından Luca geldi ve ‘Evet!’ dedi.”

Üretim versiyonu 5’in, şirket için ‘Echo’ projesi olarak adlandırılıyor ve yeni CMF-BEV küçük elektrikli araç platformunu kullanıyor. İşbirliği içerisinde 2025’e kadar bu platformun üç milyon aracın altyapısın oluşturması isteniyor transfer edilen

Stellantis’ten transfer edilen ve Renault’nun ekonomik ölçeğini artırması istenen Le Borgne açıklıyor: “Bir ürün ailesi içerisinde minimum iki araca sahip olacağız. Aile gelişimi yaklaşımını çok seviyorum. [Stellantis’te] Bir ana aracımız vardı ve bunu yeniden şekillendiriyorduk. Aynı ön camlar, aynı silecekler, havalandırmalar ve kapı mimarisine
sahipti.

Bunu Renault’da da yapıyorum çünkü maliyetleri yüzde 40 oranında azaltıyor.” Le Borgne derinden gelen sese sahip bir sevimli ayı figürü gibi ve Renault’nun küçük araçları elektriklendirme misyonu olduğunu da söyleyerek devam ediyor: “5 üzerinde yoğun bir çalışmamız var ve elektrikli mobiliteyi herkes için uygun hale getirmek istiyoruz. Zoe’nin maliyeti 30 bin eurodan daha fazlaydı.

5 ile teşvikler hariç 20-25 bin euro aralığında savaş veriyoruz. Bu çok iyi bir fiyat.” Mühendislik başkan yardımcısı 5’in 3.92 metre ile üç kapılı Mini’den biraz daha uzun olacağını ve 52 kWs bataryaya sahip olacağını açıkladı. 

Batarya hücrelerinin kimyası Megan E-Tech ve Nissan Ariya ile benzer olacak. Markalar arasındaki işbirliği, tüm elektrikli parçalarının standartlaştırılmasını sağlayacak. 5’in 2024’ün başlarında gelmesi bekleniyor ve ön tekerlekleri hareket ettirmek için 100 kW (134 HP) elektrik motoru kullanacak.

Kullanması oldukça eğlenceli olmalı. Borgne, “Son derece çevik bir şehir otomobili istiyoruz” diye ekliyor. Echo programı küçük elektrikli bir Nissan’ı da içeriyor; muhtemelen Micra’nın yerini alacak. Ayrıca bir başka Renault modeli 4Ever da yer alacak. Van den Acker, “Bu, Renault 5’e göre daha zorlu bir iş” diyor.

“Çünkü 4 tam olarak güzel görünen bir araç değildi; bir Sophia Loren diyemeyiz.” 4, Renault’nun 1961’de ilk önden çekişli aracıydı. Küt tasarımıyla yerden yüksek bir hatchback’ti ve Citroen 2CV’ye benzer bir kullanım sunuyordu.

Euroluk araç satmak daha kolaydır. Bu yüzden organizasyon tembelleşmiş ve hedefe ulaşmak için en kolay yolu seçmiş”
şeklinde. Buna ilk yanıt Arkana crossover coupe oldu ama Megane E-Tech (sağdaki fotoğrafta) Renault’nun değişimi
için daha sembolik bir model. De Meo’nun bazı değişiklikler yapacak zamanı da oldu. Üretim otomobili daha büyük jantları ve geniş iz açıklığına sahip oldu. Bununla birlikte 2025’e kadar dört C segmenti araç ve iki daha
büyük D segmenti model gelecek. Bunlardan birisi Kadjar’ın yerini alabilir; diğeri ise Megane’ın elektrikli platformunu kullanacak. De Meo anlatmaya devam ediyor: “C SUV dalgasını kaçırdığımız için tamamen batırdık. Peugeot’da 3008 ve 5008 var; biz ise Talisman, Scenic ve Espace’i çıkardık. İşte bu, iki şirket arasındaki yüzde 50 performans farkını açıklıyor.” Renault’nun yeni ürün yelpazesi bu performansı artırmaya yönelik olacak.

Bunun küçük, geniş bir elektrikli crossover olarak sunulacağını bekliyoruz; ön panjur ve farlar orijinal aracın tasarımını yansıtacaktır. Tasarımcı anlatmaya devam ediyor: “Hiç kimse 4’ü havalı bir araç için satın almazdı.
Onu çok pratik olduğu için satın alırlardı. Baget ekmekleri taşıyabilir, ailenizi tatile götürebilir ve Afrika’yı geçmek için
kullanabilirsiniz. Bu aracın ruhunu kullanarak onu daha havalı yapmak istiyoruz; özellikle de elektriklilerin ucuz
olmadığını düşündüğümüzde…

CMF-EV platformu
yeni Megane, Alpine SUV ve
Nissan Ariya’nın altyapını
oluşturuyor

RENAULT’NUN KAYIP C SEGMENTİ JENERASYONUNUN SONU

De Meo, bu küçük Renault’ların yanı sıra, daha kazançlı Csegmenti araçlarının payını artırmak istiyor; Avrupa’da
segmentin ortalama değeri yıllık 34 milyar euro. Son 10 yılda
Renault satışlarının sadece 20’si buradandı ve Megane ailesinin popülerliği de geriledi.De Meo’nun teşhisi, “Adetlereçok fazla odaklanılmış. 30 bin euroluk araçtan ziyade 20 bineuroluk araç satmak daha kolaydır.

Bu yüzden organizasyon tembelleşmiş ve hedefe ulaşmak için en kolay yolu seçmiş”
şeklinde. Buna ilk yanıt Arkana crossover coupe oldu ama Megane E-Tech (sağdaki fotoğrafta) Renault’nun değişimi
için daha sembolik bir model.

De Meo’nun bazı değişiklikler yapacak zamanı da oldu. Üretim otomobili daha büyük jantları ve geniş iz açıklığına sahip oldu.

Bununla birlikte 2025’e kadar dört C segmenti araç ve iki daha büyük D segmenti model gelecek. Bunlardan birisi Kadjar’ın yerini alabilir; diğeri ise Megane’ın elektrikli platformunu
kullanacak. De Meo anlatmaya devam ediyor:

“C SUV dalgasını kaçırdığımız için tamamen batırdık. Peugeot’da 3008 5008 var; biz ise Talisman, Scenic ve Espace’i çıkardık.

İşte bu, iki şirket arasındaki yüzde 50 performans farkını açıklıyor.” Renault’nun yeni ürün yelpazesi bu performansı artırmay yönelik olacak.

ALPINE: FERRARI VE TESLA KESİŞMESİ

Daha üst pazara hitap eden hala Alpine performans araç bölümü olacak.

k. CAR, de Meo ile buluştuğunda CEO, Alpine’in Enstone’daki F1 takım merkezi ziyaretinden yeni dönüyordu. Tesis, araçları tasarlıyor ve üretiyor (Fransız yapımı motorlarla birleştiriyor). De Meo da buradaki tutkuyu artırmak istiyor:“Formula 1, Alpine projesinin kalbinde. Buradaki vizyon mini-Tesla ve mini-Ferrari arasında bir şeyler yaratmak.”

Alpine tamamen elektrikli bir marka olacak o yüzden Tesla’nın yazılım konusundaki liderliğini izleyecek. Bunu da Renault’nun daha önce aldığı Intel’in Ar&Ge departmanıyla yapacak. Ferrari konusu ise, Alpine’in yarışma tutkusuyla
bağdaşıyor. CEO, “F1, yılda 500 milyon global fan ile harika bir platform” diyor. “Onlar otomobil tutkunları ve markanın da 60’lı yıllarda elde ettiği motorsporları başarısı geçmişi var. Bu sahte veya plastik değil.” A110 rallilere geri döndü ve Alpine
farkındalığı artırmak adına hibrit dayanıklılık yarışlarına girecek. Ancak tamamen yeni yol otomobilleri 2024’e kadar
gelmeyecek. 5 gibi bir elektriklinin yüksek performanslı versin yonunu bekleyebilir. Daha büyük bataryanın yanı sıra daha
yüksek performans ve güncellenmiş şasiye sahip olacak. Ayrıca bir de Megane ve Nissan Ariya’nın CMF-EV platformu
üzerine yapılan SUV gelecek Peki acaba yeni araçların tasarımları, A110’un önceki nesillerinin görsel bağlantısıyla mı yapılacak, yoksa tamamen yeni bir yöne mi gidecek? Van de Acker “Bu iyi bir soru!” diyor. “Porsche’nin yoluna göre kökeni oldukça net bir şekilde belli oluyor. Alpine, A110’a sahipti; ardından 310 ve sonra GTA geldi. Hepsi birbirinden farklı. Fransızlar asla iyi bir istikrarı sahip değildir. Şu anda Çin ve Kore’den etkileniyoruz; burada insanlar her zaman yeni şeyler arıyorlar.

Yaşam döngüleridaha çabuk geliyor; geçmişle bağlantı kurma konusunu tartışabilirsiniz. Ama bu gerçekten bir felsefi tercih.” Gelecekteki tasarım yönü hala örtünün altında gizli olsa da, elektrikli spor otomobili planı, Lotus’un hafif elektrikli
araç mimarisinin kullanılmasıyla ciddi ağırlık tasarruflarını içeriyor. Van den Acker de bunu onaylıyor: “

Yeni nesil spor araçları için Lotus ile çalışacağız. Alpine tasarım şefi Antony
Villain, Lotus’ta Russell Carr ile konuşuyor. Adeta aynı şirket için çalışmaya benziyor!“Alpine’in değerleri ortak olan bir marka varsa, o da Lotus’tur. Ağırlık her şeyin düşmanıdır ve bu büyük bir mücadeledir. Bunu başarmak çok önemli.” Bizce de öyle. Bu anlayış, tüm markanın devrim yapmasına katkı sağlayacak.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu