Haberler

CAR dergisi fabrikayı yerinde inceledi ve Togg’u test etti

Türkiye’nin otomobili Togg tüm hızıyla yollara çıkmaya hazırlanıyor. Car dergisi de, Togg’un tesislerini gezerek, C-SUV modelini inceleyerek ve aracı test ederek son gelişmeleri öğrendi. Bununla birlikte çok tartışma yaratan sorulara da yanıt buldu.

Üretim bantlarını yerinde inceleyen Car dergisi, Togg modelinin üretim süreçlerini de gördü ve modern kampüsten son gelişmeleri aktardı.

Car dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Hayırlıoğlu, Togg C-SUV’u yakından inceledi.

Fiyat ne zaman açıklanıyor?

Togg’un fiyatı şubat ayında açıklanacak. İleri teknolojiye sahip bir akıllı cihaz olarak yola çıkacak Togg, içten yanmalılar dahil kendi sınıfındaki araçlarla rekabet edecek bir fiyata sahip olacak. Tüm ön siparişler Şubat 2023 itibarıyla alınmaya başlanacak. Togg’un önceliği bireysel kullanıcılar olacak.

İlk yıl 20 bin adet üretim olacak. Siparişler bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere alınacak ve 2023 yıla boyunca teslim edilecek. İlk akıllı cihazın mart sonunda trafiğe çıkmasının ardından, ortalama 18 ay sonra Avrupa pazarına giriş yapılacak. Sedan model akıllı cihaz 2025 yılının ilk yarısında piyasada olacak. Togg’un 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor.

27 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan Teşvik Belgesi’ne göre kamunun Togg’dan satın alacağı toplam araç sayısı 2035 yılına kadar yıllara dağılmış olarak toplam 30 bin adettir.

Üretim bantları son teknolojiyle çalışıyor

Üretim hattı dünya standartlarında

29 Ekim’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.

Üretim hatlarında toplam 250 robot yer alıyor. 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip. Avrupa’nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi. Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip. Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon ve test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda.

Togg Teknoloji Kampüsü inşaatında 9 bin kişi görev aldı, 3 milyon saatlik çalışma gerçekleştirildi. Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.

Togg’un şu anda toplam çalışan sayısı 1400’ü aşkın. Togg’da çalışan kişi sayısı mart ortasında 1800 olacak. Togg’da toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

Seri üretim hızlanıyor

29 Ekim’de seri üretime geçen Togg, şu anda seri üretim bandından inen cihazlarını sertifikasyon ve homologasyon süreçleri için yurtdışındaki akredite test merkezlerine gönderiyor. Cihazlar 16’sı yeni regülasyon olmak üzere 92 adet farklı test tabi tutuluyor.

Şu ana kadar teste gönderilen cihaz sayısı aralık sonu itibarıyla toplam 165 olacak.

Cihazlar testlerini tamamlayıp tip onaylarını alacaklar. Tip onaylarının alınmasının ardından da siparişlerin gelmesiyle birlikte kullanıcıya yönelik seri üretim başlayacak. Mart ayı sonunda da Togg akıllı cihazı yollarda olacak.

 

Togg’un menzili ne olacak

Tam elektrikli Togg tek şarjla 300 ve 500 km aralığında menzil sunacak. Bu menzil versiyon seçeneklerine göre değişecek. Akıllı cihazın arkadan itişli (159.9 kW) ve dört çeker (320 kW) olmak üzere 2 farklı versiyonu bulunuyor.

 

Şarj ağına büyük önem verildi: Trugo markası

Togg, yüzde yüz sahibi olduğu Trugo markasıyla Türkiye’de kullanıcılara kesintisiz ve sorunsuz bir deneyim yaşatma hedefiyle harekete geçti. 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurmak için yola çıkan Togg, ilk istasyonlarını İstanbul ve Ankara arasındaki en önemli geçiş noktası olan Bolu’nun hareketli mekânı HighWay Dinlenme Tesisi’nde kurdu. Togg, şarj etme kapasiteleri 180 kW ve 300 kW olan cihazlarla hizmet verecek.

Şarj konusunda Shell ile iş birliği yapan Togg, Trugo’nun hedefleriyle uyumlu olarak öncelikle 400 Shell istasyonu belirledi. Belirlenen bu lokasyonların 320’sinde Togg, 80’inde ise Shell & Turcas cihazların kurulumundan sorumlu olacak. Söz konusu 400 lokasyonda kurulacak yüksek performanslı şarj cihazı sayısı yaklaşık 600 adet.

Şarj cihazları trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kurulacak. Yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk oranı ortalama 25 dakika içinde yüzde 20 doluluk oranından yüzde 80 doluluk oranına ulaşabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu