Yenilik

Volvo’dan yeni amiral gemisi SUV: Elektrikli EX90

Volvo’nun en yeni modeli EX90, dünya prömiyeriyle gösterildi. Yeni aracın üretimi önümüzdeki yıl başlayacak ve teslimatlar da 2023’ün sonunda başlayacak. Şimdiden bazı pazarlarda siparişlere açılan EX90, en gelişmiş Volvo modeli olarak öne çıkacak.

Yazılımlar sayesinde en gelişmiş ve en güvenli Volvo olacak EX90, sadece tam elektrikli olacak. Mevcut XC90’ın yerini alacak yeni amiral gemisi SUV, 402-510 HP arasında güç üreten motor seçenekleriyle gelecek. En üst versiyon çift motorlu EX90, 510 HP güç ve 910 Nm tork değeriyle dikkat çekiyor. En üst versiyonun 0-100 km/s hızlanması 4.2 saniye olacak. Tüm modellerin 200 km/s hız sınırı bulunacak.

 

2818 kg’lik aracın, 5 metreden daha fazla uzunluğu olacak ve yedi kişilik olmaya devam edecek. 310 litrelik bagaj hacmi, üçüncü sıra koltuklar katlandığında 655 litreye çıkacak; orta sıra katlandığında ise hacim 1915 litre olacak.

107 kWh net batarya hacmine sahip aracın yaklaşık 600 km menzili bulunacak. Yüzde 10’den yüzde 80 kapasiteye 250 kW DC şarj ile yarım saatte ulaşılabilecek. Araçta SPA2 elektrikli araç mimarisi yer alacak ve çift yönlü şarj kapasitesiyle, aracın enerjisi dışarıdaki elektronik aletlere verilebilecek.

EX90, daha yüksek seviyede güvenlikle gelecek

Volvo EX90’ın standart güvenlik özellikleri, önceki tüm Volvo’lardan daha yüksek seviyede yer alıyor. Volvo EX90, kullanıcısını ve çevresini anlamak, yolcuları ve trafikte yer alan diğerler canlıları güvende tutmak için tasarlanmış bir otomobil. Ayrıca topladığı yeni verilerden öğrendikleri ve aldığı güncellemeler sayesinde her geçen gün daha akıllı ve daha güvenli bir otomobil olma potansiyeli taşıyor.

Volvo EX90’ın içinde ve dışında, en yeni algılama teknolojileri tarafından sağlanan görünmez bir güvenlik kalkanı yer alıyor. Kameralar, radarlar ve Lidar gibi son teknoloji ürünü sensörler, otomobilin yüksek performanslı çekirdek bilgisayarlarına bağlanıyor. NVIDIA DRIVE üzerinde çalışan Volvo Cars’ın kendi bünyesinde geliştirdiği bir yazılımla, dış dünyanın gerçek zamanlı, 360 derecelik bir görünümü oluşturuluyor.

Hiçbir zaman yorulmayan ve dikkatleri dağılmayan sensörler; olaylara çok geç tepki verildiği zaman sürücü adına yanıt vermek ve duruma müdahale etmek için tasarlandı. Lidar, gündüz veya gece, otoyol hızlarında bile, yolu algılayabilir. Yüzlerce metre ilerideki küçük nesneleri görebilir, sürücüyü bilgilendirir, harekete geçmek ve kaçınmak için daha fazla zaman yaratır. Volvo EX90 sensörleri ayrıca, şerit değiştirirken devreye giren destekli sürüş sistemi Pilot Assist’in güvenilirliğini ve genel performansını da artırıyor.

Volvo EX90’ın görünmez güvenlik kalkanı, otomobilin içerisinde de sürücüyü gözetliyor. Volvo Cars’ın kendi bünyesinde geliştirilen algoritmaları tarafından desteklenen özel sensörler ve kameralar, sürücünün göz bakış konsantrasyonunu ölçüyor. Bugüne kadar bir Volvo otomobilde yer alan teknolojilerin çok ötesinde olan bu özellik sayesinde Volvo EX90, sürücünün dikkatinin dağınık ya da başka yerde olduğu anları ya da yorgun ve uykulu olduğu zamanları algılıyor.

Sistem, böyle durumlarda önce kullanıcıyı hafifçe dürtüyor, durum değişmez ise daha ısrarcı bir şekilde uyarıyor. Beklenmedik bir şey olursa -sürüş sırasında uyuya kalma veya hastalanma gibi -, Volvo EX90 güvenli bir şekilde duruyor ve  yardım çağırıyor. Bir anlamda Lidar dahil son teknoloji sensör seti sayesinde Volvo EX90, gelecekteki denetimsiz sürüş için gerekli donanıma hazır ilk Volvo otomobili.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu