Sektörel

Üretimde rakamlar pozitif

Otomotiv Sanayi Derneği OSD, bu yıl Ocak-Temmuz raporunu yayınladı. Buna göre toplam üretim ilk 7 ayda yüzde 5 arttı. Ama otomobil üretiminde ise, yüzde 4 düşüş var.

İlk 7 ay rakamlarına göre toplam üretim 742 bin 969 adet oldu. Otomobil üretimi ise 434 bin 190 adet düzeyinde gerçekleşti. Çip sorunu ve hammaddeyle ilgili yaşanan tedarik sorunlarının otomobil üretimine darbe vurmaya devam ettiği bu rakamlarla da ortaya çıkmış oldu. Pandemiyle birlikte Avrupa ülkelerinde otomobil pazarında yaşanan dalgalanma ve daralmalar da Türk otomotiv sektörünü zorluyor.

Diğer yandan ticari araçlarda ise durum daha olumlu. İlk 7 ayda üretim yüzde 21, ağır ticari araç grubunda yüzde 25 ve hafif ticari araç grubunda yüzde 20 oranında arttı. Üretim artışının sadece iç pazar değil ihracat kaynaklı olduğu da ifade edildi. İlk yedi aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam taşıt aracı üretimi yüzde 5 oranında artarak toplam 742 bin 969 adede ulaştı. Taşıt aracı ihracatı adet bazında yüzde 2.7 oranında artarken otomobil ihracatı yüzde 7.7 oranında azaldı. Ticari araç ihracatındaysa yüzde 20,5 oranında artış yaşandı. Bu dönemde toplam ihracat 526 bin 601 adet, otomobil ihracatı ise 298 bin 333 adet oldu. Türkiye’de üretilen taşıt araçlarının yüzde 71’i ihraç edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu