Yenilik

Porsche’den yol için pist otomobili

Alman spor otomobil üreticisinin büyük bir merakla beklenen son nesil 911 GT3 RS modeli dünya prömiyeriyle tanıtıldı. Porsche’nin motorsporları ruhunu taşıyan araç 525 beygir güç ve yüksek aerodinamik performansıyla öne çıkıyor.

Yarış aracı 911 GT3 R’dan ilham alarak geliştirilen 911 GT3 RS, agresif aerodinamisiyle son derece etkileyici görünüyor. 4.0 litrelik yüksek devir çevirebilen atmosferik motor, 911 GT3’e kıyasla daha fazla geliştirildi. Yedi ileri PDK şanzıman da, 911 GT3’e göre daha kısa vites oranlarına sahip. 911 GT3 RS 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlıyor ve maksimum 296 km/s hıza ulaşabiliyor.

911 GT3 RS’in agresif tasarı yarış araçlarından ilham aldı.

Aero detaylarıyla şekillendi

Önceki otomobillerdeki üç radyatörlü düzen yerine yeni 911 GT3 RS modelinde otomobilin önünde, diğer 911 modellerinde bagaj bölmesinin bulunduğu yerde büyük, açılı bir merkezi radyatör bulunuyor. Bu sayede yan taraflarda açılan alanlar, aktif aerodinamik unsurların eklenmesine de olanak sağlıyor.

Önde ve iki parçalı arka kanatta sürekli olarak ayarlanabilen kanat elemanları, bir dizi diğer aerodinamik önlemle birlikte 200 km/sa hızda 409 kg toplam bastırma kuvveti sağlıyor. Bu da yeni 911 GT3 RS modelinin 991.2 neslinden iki kat, güncel 911 GT3 modelinden ise üç kat daha fazla bastırma kuvveti ürettiği anlamına geliyor. 285 km/sa hızda toplam bastırma kuvveti ise 860 kg’ye ulaşıyor.

Yeni otomobil aerodinami konusunda daha da iyileştirildi.

Bu modelle birlikte ilk kez bir seri üretim Porsche modeline DRS dahil edildi. DRS pistin düz bölümlerinde düşük sürtünme ve daha yüksek hız elde etmek için kanatların belirli bir çalışma aralığında tek düğmeye basılarak düzleştirilmesini sağlıyor. Hava freni işlevi ise, yüksek hızlarda acil frenleme sırasında etkinleştiriliyor: Ön ve arka taraftaki kanat elemanları maksimuma ayarlanıyor ve tekerlek frenlerini önemli ölçüde destekleyen aerodinamik yavaşlama etkisi yaratılıyor.

Pistlerden bildiğimiz DRS sistemi bu araca da adapte edildi.

Hafiflik büyük önem taşıyor

Akıllı hafif yapı, efsanevi 911 Carrera RS 2.7’den bu yana tüm RS modellerinin temel prensibi oldu. Karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) kullanımı gibi bir dizi hafif üretim önlemi sayesinde 911 GT3 RS, birçok büyük bileşene sahip olmasına rağmen yalnızca 1.450 kg ağırlığında. Örneğin kapılar, ön kanatlar, tavan ve ön kapak CFRP’den üretildi. Hafif CFRP iç mekanda da, örneğin standart tam yarış koltuklarında kullanıldı.

911 GT3 RS’in kabini şık ve performans odaklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu