Test Sürüşü

YENİ MERCEDES C SERİSİ Baby S

Yeni Mercedes C Serisi, ilk bakışta markanın amiral gemisi S Serisi’ni çok andırıyor. Otomobili inceledikçe bu durumun sadece dış görünüşte değil birçok detayda olduğunu gösteriyor.
AHMET SAID ÖZEN
FOTOĞRAFLAR: MEHMET EMIN SEZER

Mercedes 190’nın devamı olan C Serisi, öncüsünden aldığı mirası bu günlere başarı ile taşıdı. W206 kodlu 6’ıncı nesil olarak üretilen yeni Mercedes C Serisi, markanın yeni tasarım anlayışı ve modern iç mekanı ile dikkat çekiyor. Yeni C’de kullanılan 1.5 lt turbo Mild Hibrit motor Mercedes’i F1 takımı ile geliştirildi. Yeni C-Serisi’nin, Edition 1 AMG adındaki ilk üretime özel paketinde kapsamlı bir donanım kombinasyonu sunuluyor. Mercedes’in C Serisi’nin öncüsü olan 190 Baby Benz adlandırılırdı. Görünüş olarak yeni C’ye baktığımızda ise Baby S demek mümkün. Küçük bir S Serisini andıran otomobilin dışı kadar içi ve teknolojisi de benziyor. Yeni C Serisi’nin ön kısmı S Serisi ile benzer özellikler taşıyan detaylar arasında. AMG donanım paketinde yer alan küçük yıldızları barındıran iri panjur ve AMG ön tampon otomobile her atat yapacak bir görünüm sunuyor. Yine S Serisi tasarımını andıran far grubu da bu benzerliği destekliyor. Kaputta bulunan ve ‘Güç kubbesi’ olarak adlandırılan iki çıkıntı otomobile sportif bir hava katıyor. Yeni C Serisi’ne yandan baktığımızda ise akıcı ve yalın çizgilerin olduğunu görüyoruz.

Opsiyonel olarak sunulan çok kollu 19 inç çapındaki jantlar ön kısımdaki sportifliği yan tarafa taşıyor. AMG ön ve arka tampon ve marşpiyelde otomobilin yan görünümünde sportifliği sağlıyor. Yeni C Serisi, yandan bakıldığında sportiflik kadar lüksün de ön plana çıkmasını sağlıyor. Otomobile arkadan baktığımızda S Serisi’ni andıran stop grubu bizi karşılıyor. Böylece iki parçalı stop grubu C Serisi’nde ilk kez kullanıldı. Bagaj kapağının üzerindeki ince spoyler ve sportif arka tampon AMG donanım paketinin sunduğu özellikler arasında.


Tamponu sportif kılmak için çift çıkışlı egzoz sistemi görünümü verilmiş. Egzoz sadece tek çıkış olası dışında sorun yok.
Yeni C Serisi, iç mekanda D Segmenti otomobillerin üzerinde teknoloji ve konfor sunuyor. Otomobilin içine geçtiğinizde kokpitteki ahşap ve alüminyum uyumu ilk dikkati çeken detay oluyor. Tabi bir de 6 derece sürücüye dönük olan orta konsol ve orta konsolu neredeyse kapsayan ekran göze ister istemez çarpıyor. Sürücü odaklı 11.9 inç ekran yüksek
çözünürlük sunuyor. Aracın tüm fonksiyonlarını yönetebildiğiniz ekran havada süzülüyor gibi duruyor.
Aynı şekilde yüksek çözünürlüklü, 12.3 inçlik LCD gösterge de havada süzülüyor gibi duruyor ve ekran kokpitin geleneksel yuvarlak göstergeli ekranlarından farklı görünmesini sağlıyor. Yeni tip direksiyon sistemi otomobilin dışı gibi içinin de hem lüks hem de sportif olmasını sağlıyor.

Yeni nesil ön koltuklar da sportif kullanımı desteklerken konfor konusunda da ödün vermiyor. Elektrikli ve hafızalı ön koltuklar Mercedes’in klasikleşen ön kapı kontrol ünitesi ile yönlendiriliyor. Arka koltuklar da konfor konusunda sorunsuz yolculuk yapmanızı sağlıyor. Yeni S Serisi gibi yeni C Serisi de ikinci nesil MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) bilgi-eğlence sistemi ile donatılıyor. Gerek donanım gerekse de yazılımı önemli oranda gelişen ikinci nesil MBUX ile iç mekan daha da dijital ve daha da akıllı bir yapı kazanıyor. LCD ekranlardaki parlak görüntüler, aracı ve konfor donanımlarını kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Test aracımızda bulunan ekstra özelliklerden biri de MBUX Navigasyon için artırılmış gerçeklik. Bu özellik haritada 3 boyutlu bakmanın ötesinde binalar size gerçekmiş gibi gösteriyor. Ayrıca bir kamera, araç önündeki görüntüyü yakalıyor ve bunu orta ekranda gösteriyor. Böylece video görüntüsüne; trafik işareti, dönüş yönlendirmesi veya şerit değiştirme önerisi gibi sanal nesneler, bilgiler ve işaretler entegre ediliyor. Bu özellik, şehir içindeki navigasyon yönlendirmesini kolaylaştırıyor. Yeni C Serisi’nde “Hey Mercedes” sesli asistan, daha fazla diyalog
kurabiliyor. Örneğin; gelen çağrıyı kabul etme gibi bazı eylemler “Hey Mercedes” aktivasyon sözcüğü olmadan da kullanılabiliyor. Ayrıca “Yardım” komutu ile “Hey Mercedes” araç fonksiyonuna ait destek ve açıklamalar da sunuyor. Sistem, yolcuların “Hey Mercedes” sesini bile tanıyabiliyor. Yeni CSerisi’nde 20 HP ek güç ve 200 Nm fazladan tork kullanımı sunan ikinci nesil entegre marş jeneratörüne (ISG) sahip dört silindirli benzinli motor ilk kez kullanıma sunuluyor. Enerji geri kazanımı ve süzülme gibi fonksiyonların da katkısıyla benzinli motor çok daha
verimli bir yapı ortaya koyuyor. Yeni turbo beslemesi, Mercedes-AMG Petronas Formula 1 ekibiyle birlikte geliştirildi.

Teknolojinin seri üretime aktarılması, performans ve verimlilik konularında tamamen yeni standartlar belirliyor.
1496 cc hacmindeki direk enjeksiyonlu ve turbo beslemeli benzinli motor sadece 9G-TRONIC şanzımanla sunuluyor. 1.5 lt motor 204 HP güç ve 300 Nm tork sunuyor. 241 km/s maksimum hıza sahip olan otomobilin 0-100 km/s hızlanma değeri ise 7.1 saniye. Otomobilin ortalama yakıt tüketimi ise 6.6 lt/100 km. Test aracımızda olduğu gibi dört tekerlekten çekişli versiyonlardaki 4MATIC de geliştirildi. Yeni ön aks daha yüksek tork aktarımına olanak sağlanıyor ve ideal aks yükü dağılımı ile üstün sürüş dinamikleri elde ediliyor. Mühendisler, yeni transfer kutusu ile sürtünme kayıplarını daha da azalttılar. Ayrıca kapalı bir yağ devresine sahip olduğundan herhangi bir ek soğutma önlemi gerektirmiyor. Test aracımızda da bulunan isteğe bağlı olarak sunulan arka aks yönlendirme ve bununla birlikte ön aksta daha direkt çalışan direksiyon sistemiyle çok daha çevik ve stabil bir sürüş sunuyor. Arka akstaki 2.5 derecelik yönlendirme açısı, dönüş çapını 40 cm azaltarak 11.05 metreye düşürüyor. Arka aks yönlendirme ile sürüş konseptinden bağımsız olarak 2.35 yerine 2.3 (4MATIC ve konfor direksiyon ile) tur olmak üzere daha düşük direksiyon turu manevra kolaylığı sağlıyor.
60 km/s’nin altındaki hızlarda, manevralarda, arka tekerlekler ön tekerleklerin açısına göre 2.5 dereceye kadar aksi yönde yönlendiriliyor. Dingil mesafesi sanal olarak kısalıyor ve aracın daha çevik olmasını sağlıyor. 60 km/s’nin üzerindeki hızlarda arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde 2.5 dereceye kadar yönlendiriliyor. Dingil mesafesi
sanal olarak uzarken, özellikle yüksek hızlarda daha dinamik ve daha stabil bir sürüş karakteri oluşuyor. Araç daha az direksiyon açısı ile dinamik ve çevik bir sürüş sunuyor, direksiyon emirlerine daha sportif tepki veriyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu