Porsche Macan, makyajlı hali ile Türkiye’de satışa sunulduktan sonra yine özellikle kadın sürücülerin gözdesi oldu. Macan, 3 farklı güçteki motor seçeneği ile ilk kez Porsche sahibi olacaklara da hitap ediyor.
AHMET SAID ÖZEN
İlk kez 2014 yılında yollara çıkan Porsche’nin kompakt SUV sınıfındaki iddialı modeli Macan’ın makyajlanarak yollara
çıktı. Makyaj tasarım, konfor, bağlanabilirlik ve sürüş dinamiklerindeki geliştirme gibi detayları olumlu yönde etkiledi.
Porsche Macan modelinin pazara sunulduğu 2014 yılından bu yana elde ettiği satış rakamıyla Porsche ürün gamında önemli bir yere sahip oldu. Satışların bir çoğu kadın sürücüler yada ilk kez Porsche alan tüketicilerde oluşuyor. Macan Türkiye’de Macan, Macan S ve Macan GTS olmak üzere 3 farklı versiyon ile satılıyır. Macan’ın giriş modeli 265PS güce sahip yeni geliştirilmiş, turbo beslemeli 4 silindirli motora sahip. Macan S versiyonu ise 380 PS güç üreten 2.9 litrelik V6 çift turbo motora sahip. Model ailesinin en performanlı versiyonu olan Macan GTS, 2.9 litrelik V6 çift turbo motora sahip ve 440 PS güç üretiyor. Tüm motorlar yedi vitesli Porsche çift kavramalı şanzımana (PDK) ve Porsche aktif dört tekerlekten çekiş sistemine (Porsche Traction Management – PTM) sahip. Yeni Macan’ın dış tasarımı daha önceki modellerin tarzına yakın ve onlardan keskin hatlara sahip. Ön kısım, gövde renginde yeniden tasarlanmış ve aracın genişliğine vurgu yapıyor. Kaputla birlikte hareket eden far yuvası aracın tasarım dilinden birini oluşturuyor. Kaput açıkken oyukları kaputta kalıyor. Porsche Dinamik Aydınlatma Sistemi (Porsche Dynamic Light System (PDLS)) ile LED farlar ve Sport Design dış aynalar giriş seviyesi olan test aracımız Macan’dan itibaren standart olarak sunuluyor.
Yan kısımda yine akıcı tasarım öncüsünde olduğu gibi devam ediyor. Küçültülmüş Cayenne görüntüsü sunan Macan, lüks ve sportifliği bu alanda iyi yansıtıyor. Arka kısımda makyaj öncesi birleşen stop grubunu yine aynı dizayn anlayışını
koruyor. 2014 yılında ilk kez yollara çıkan Macan’da stop grubu bağımsızdı. Bagaj kapağını açmak için silecek kolundaki
butona basmanız gerekiyor. Daha önce bagajı açmadıysanız biraz arayıp mantık yürütmeniz gerekiyor. Çünkü Porsche
mühendisleri bu tür oyunlar oynamayı seviyor. Yeni Porsche Macan’ın iç tasarımı Porsche’nin yeni tasarım dilini yansıtıyor. Düğmeler artık yerini dokunmatik yüzeylere bırakmış.
Açık biçimde düzenlenmiş kontrol modülünün ortasında yeni ve daha kısa olan vites bulunuyor. Gösterge panelinin
üstünde bulunan analog saat de artık standart ekipman olarak yerini alıyor. Macan, Porsche Communication Management’ın yani Porsche İletişim Yönetimi, 10.9 inçlik full HD dokunmatik ekranından veya ses komutlarıyla
kontrol edilebilen birçok çevrimiçi işlevi standart donanım olarak sunmaya devam ediyor. Ayrıca yeni çok işlevli
direksiyonla 911 modelinin GT Sport direksiyonuna yer veriliyor. Direksiyonun ısıtma butonu da bagaj açma butonu gibi biraz hayal gücünüzü zorluyor. Üç kollu direksiyon simidinin alt kolunda ve arka kısımda bulunan butonu ilk aşamada aramak gerekiyor. Sonra el alışıyor ve rahatlıkla ulaşılıyorsunuz. Kontak yine sol tarafta ama anahtar cebinizdeyken veya orta konsola koyduğunuzda aracı çalıştırıyorsunuz. Buton yerine çevirmeli ve kontak anahtarı benzeri bir şalteri çevirerek marşa basmış oluyorsunuz. Gösterge paneli Porsche tasarım dilini yansıtıyor. Devir göstergesi ortada ve büyük. Hız göstergesi solda ve daha küçük sergileniyor. Yani hızdan çok devir göstergesi büyük tutularak sportif bir hava estiriliyor.
Göstergenin sağ tarafı ise dijital ekran. Buraya yol bilgisayarı verileri ve navigasyon gibi bilgiler yansıtılıyor.
Porsche Macan’da kullanılan 4 silindirli benzinli turbo beslemeli motor 5000 d/d’da 265 PS güç üretiyor. Motorun torku ise 1800 d/d’da 400 Nm. 7 ileri otomatik şanzımanla donatılan aracın maksimum hızı 232 km/s. 0’dan 100 km/s hıza çıkma süresi ise 6.4 saniye. Aracın tüketim değeri ise 10.7 lt/100 km.