Test Sürüşü

Onur Listesi Porsche 959

Kullanması kolay 320 km/s’lik bir otomobil mi? Porsche, 1985’te 21. yüzyılın süper spor otomobilini icat etti.

Porsche 959, ilk modern süper otomobildi. Zamanının en hızlı ve 320 km/s’ye ulaşan ilk üretim otomobiliydi (iddia edilen hız bağımsız olarak 317 km/s şeklinde doğrulandı). Ama bunu kutlamamızın nedeni bu değil. Beklenenin aksine, sürmesi kolay bir araçtı. 1985’te sunulmadan önce, güçlü spor araçlar beceri, güç ve bazen de kahramanlık gerektiriyordu. Genellikle kasabadaki canavarlardı. 959, daha az çabayla daha fazla hızı, yarış temposu zarafetiyle birleştirdi. 21. yüzyıl süper spor şablonu ortaya çıkmış oldu. 911 baz alınarak yapılan 959, zamanının teknik olarak en gelişmiş otomobiliydi.
Arkadan motorlu bir Porsche’den beklendiği gibi hala gücün çoğunu arkaya gönderirken, gerektiğinde ön ve arka akslar arasında çalışan sürekli değişken dört tekerlekten çekişe öncülük etti. Akıllı dört tekerlekten çekiş artık yaygın ve güven veriyor. İlk dört tekerlekten çekişli 911 olmanın yanı sıra, diğer yenilikler arasında aktif sönümleme ve değişken sürüş yüksekliği yer aldı. Porsche’nin düz altı silindirli motorunun 2.85 litrelik çift turbolu versiyonu, 450 HP üreterek 959’u o zamanki en güçlü 911 çeşidi haline getirdi. Aynı zamanda gününün en çabuk hızlanan otomobiliydi. 3.7 saniye 0-100 km/s hızlanmasıyla modern Ferrari Testarossa’dan iki saniye daha hızlıydı. Tüm bu teknoloji sadece daha erişilebilir bir araç yaratmadı. Daha hızlı bir araç için de yapıldı. Rakipler de elbette onları izledi. Şaşırtıcı derecede hızlıydı ve yere sağlam basarak hızlanıyordu. Tam da 320 km/s’lik bir Porsche’den bekleyebileceğiniz kadar tatmin ediciydi. Uysal ve
konforluydu. Süper spor otomobilin yetkinlik alanlarını genişletti ve müşteri tabanını büyüttü. Yeterince zengin oldukları sürece artık herkes bir süper spor araç satın alabilir ve onu kullanmanın keyfini çıkarabilirdi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu