Sektörel

“Hareket etme zamanı. Şimdi!”

Yine de çok az otomobil üreticisi COP26 hedeflerini imzaladı. Peki ama neden?

Bu sözler direkt olarak BMW patronu Oliver Zipse’ye ait ve bunları İskoçya’daki COP26 iklim konferansında söyledi. Bu konferansta en büyük hedeflerden biri, sıfır emisyonlu araca geçişi hızlandırmanın yollarını bulmaktı.

Birçok hedef paylaşılmış olsa da, çoğu otomobil üreticisi son yıllarda kendi elektrifikasyon planlarına sahipler. Bunlar
genellikle hibrit ve tam elektriklilerin kaç adet satılacağı gibi başlıklardan oluşuyor. Mesela VW, 2030’a kadar Avrupa’daki
araç satışlarının yüzde 70’inin tamamen elektrikli olmasını hedefliyor.

Hükümetleri, otomotiv üreticilerini ve hatta iş dünyasını bir araya getirecek bir tepki umuluyor. Zipse bu açıdan konferansta şunları söyledi: “Birlikte açık hedefe giden yolu seçmeliyiz. Daha fazla bekleyemeyiz ve daha fazla akıllı taktikler uygulayamayız.” Bu tutkulu konuşmaya rağmen Zipse ve BMW, katıldığı şeyi imzalamadı.

KİMLER KABUL ETTİ?

Buna aynı zamanda RouteZero ismi veriliyor. Bu mutabakata göre 2040’a kadar tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçlar sıfır emisyona sahip olacak. Ya da kafa karıştırıcı şekilde 2035’ten sonra “önde gelen pazarlarda” sıfır emisyonlu olacaklar. Her iki koşulda da yeni araçlar ve ticariler, 20 yıl içerisinde bataryalı elektrikli veya hidrojen yakıt hücreli olacak.

Kulağa zor ama ulaşılabilir bir hedef gibi geliyor ama en azından iklim değişikliği ile mücadele etme hedefi taşıyor. Konferans zamanı gelirken ise sadece 38 ülke bu plana bağlı kaldı ve dünyanın en büyük çevre kirleticisi olan ABD ve Çin listede yoktu.

Otomobil üreticisi olarak Mercedes-Benz, Volvo, Jaguar Land Rover, GM ve Ford imzayı atan büyük isimler oldular.
Volkswagen Grubu, Toyota ve BMW Grubu ise imza atmayan yüksek profilli şirketlerdi.

İmzayı atan şirketlerden olan Ford, iddialı Go Electric planıasahip ve buna göre Avrupa’da 2026’ya kadar ürün gamının tamamı sıfır emisyon kapasitesine (bataryalı elektrikli veya plug-in hibrit gibi) sahip olacak; 2030’a kadar ise hepsi tam elektrikli olacak. Bu da RouteZero’nun en az 5 yıl önünde demek.

Ford’un global direktörü Cynthia Williams, sürdürülebilirlik için, “Birbirinden farklı olarak hedefleri başarmış için hareket ediyoruz ama herkesin birlikte çalışması gerek” diyor.

COP 26 RAKAMLARI BİLMENİZ GEREKENLER

1.5°C

2015’te Paris Anlaşmasıyla artış belirlenen sınır ama BM 2.7°C artışla risk altında olduğumuzu söyledi.

11

38 ülke tarafından imzalanan COP26 anlaşmasını kabul eden otomotiv üreticisi sayısı.

%70

2030’a kadar Avrupa’da VW toplam satışlarının tam elektrikli olma oranı.

2040

Global olarak tüm araçların sıfır emisyonlu satılacağı yıl hedefi. COP26 anlaşmasında 38 ülke bunu imzaladı.

396 M

2020’de Volkswagen’inton cinsinden karbon ayak izi miktarı.

100 MİLYAR $

Yıllık iklim finansı hedefi (iklim değişikliğiyle mücadele etmek isteyen ülkelerin toplamak istediği bütçe). Ama 2015’ten bu yana buna ulaşılamıyor.

NEDEN DİĞER ÜRETİCİLER İMZALAMADI?

Avrupa elektrifikasyonda öndeyken diğer bölgeler daha gerideve aslında problemin temelinde bu yatıyor. Otomobil üreticileri bunu gerçekçi bulmuyor ve hala kendi elektrifikasyon ve karbon nötr planlarını yapıyorlar. Aynı zamanda bunun içerisinde esneklik de bırakıyorlar çünkü Avrupa’da işe yarayacak bir yöntem global olarak çalışmayabilir.

VW, CAR dergisine elektrikli geçişi tamamen desteklediğini ama anlaşmayı farklı bölgelerin farklı hızlarda gelişmesi
sebebiyle imzalamadığını ifade etti. Bu yüzden sıfır emisyona giden hedefte farklı yolların çizilmesi gerektiğine inanıyorlar. Hibritleriyle dünyaca üne sahip Toyota ise benzer düşünceleri tekrarları ve CAR dergisine hedefleri desteklediğini ama her ülke ve bölgeye uygun sürdürülebilir araçların sunulması gerektiğini savundu. Gelişme konusunda farklılık yaratanların ise, altyapı, hükümetlerin desteği ve müşteri ihtiyaçları gösterildi.

BMW de aynı şekilde düşünüyor: “İçten yanmalı motorları bitirmek için net bir tarih belirlemek için şarj altyapısında
çok dikkat çekici bir artış ve gelişme görmeliyiz.” Kısacası, bu üreticiler tüm dünyanın henüz buna hazır olmadığını söylüyor.

BU DÖNGÜ NASIL KIRILACAK?

Özellikle Afrika ve Güney Amerika gibi sıfır emisyonlu araç altyapısı konusunda daha az gelişmiş bölgelere yatırım gerekiyor. 2009’daki COP15’ten bu yana, global olarak hükümetler 100 milyar dolarlık iklim finans havuzu oluşturmak için anlaşıyorlar ama kritik bir şekilde bu hedef her yıl kaçırılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu