Test Sürüşü

BMW M240I XDRIVE COUPE

Eğlenceye yeniden “merhaba”

Tam da BMW’nin neyin önemli olduğunu unutmaya başladığını düşünürken, size bunu hatırlatacak bir araç sundular.

Böyle şeyleri artık BMW’nin yapmadığını düşünmekten vazgeçebilirsiniz. BMW’nin çabaları iX, i4 ve diğer bataryalı
elektriklilere odaklanmış olabilir. Ama yeni 2-serisi Coupe, iki kapılı dört koltuklu bir araç olarak, baz modelde arkadan itişli eğlencesiyle geliyor. Burada baz model yok ama hızlı M240i’yi kullanıyoruz. 3.0 litre sıralı altı silindirli motora
sahip. Kulağa güzel geliyor. Teknik özellikleri de bunu kanıtlıyor. M440i’de yer alan aynı motora sahip ve neredeyse M4 kadar hızlı. Hatta tasarımı da göze oldukça hoş geliyor.

Yeni M240i, yerini aldığı araçtan biraz daha ağır ve biraz daha büyük. Manuel şanzıman veya arkadan itişi olarak sunulmuyor (yine de xDrive dört çeker sürüş sistemi arkaya meyilli ve arka tarafta elektronik sınırlı kaydırmalı diferansiyel
var). Ayrıca sadece coupe formuyla alınabilir; convertible değil. Ancak bu araçta odaklanmamız gereken unsur motor. Çünkü sıralı altı silindirli motor 374 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor (hem de 1900 d/ dak gibi düşük bir devirden itibaren). Kısaltılmış 3-serisi platformu üzerine yapıldı ve dört kapılı 2-serisi Gran Coupe ile karıştırılmamalı.

Yani bu araç safkan 2-Serisi Coupe gerçekten istediğimiz, 2002’de ve ilk 3-serisi’nde sunulan heyecanı geri mi getiriyor? Yoksa 8-serisi/4-serisi’nin altında kalarak eziliyor mu? Bavyera’daki test rotamızda yanıtlanması gereken çok fazla soru var. Burada birçok zorlu ama ödüllendirici yolun ortasındayız ve MünihIngolstadt-Regensburg üçgeninde bulunuyoruz.
En başta oldukça tatlı bir yol tutuş dengesi olduğunu söylemeliyiz. Aracın xDrive dört çeker sürüş sistemi çok iyi ayarlanmış.

Önceki hızlı iki kapılı BMW’lerin süspansiyon uysallığı konusunda eksikleri vardı. Şimdi ise çukurlarla çok daha iyi baş edebiliyor

Etkili bir şekilde arkaya meyilli ve bolca çekişe birlikte eğlenceli bir araya getirebiliyor. Daha da iyisi apekste ön
lastikler sizi çekerken, arka lastikler de itmeye devam ediyor. Arkadan öne doğru çalışan tork vektörü hassasiyetle ayarlanmış ve son derece etkili çalışıyor. Bu sayede sizi cezalandıracak bir kaymayı engelliyor. Viraj içindeki etkileyici yol tutuş, aynı zamanda standart arka sınırlı kaydırmalı diferansiyelle de destekleniyor. Peki harika bir sürüş için başka neler
gerekli? Yüzünüzde gülümseme sağlayan performans ve yol tutuşun yanı sıra etkileyici motor ve şasi, güçlü frenler
ve hassas direksiyon da var. Ayrıca süspansiyonda da belli oranda uysallık hissediyorsunuz. Bu tam olarak eksikliği hissedilen ve hızlı gitmek isteyeceğiniz iki kapılı BMW’lerden biri.

1-Serisi M coupe çizgisinde sarhoşlar gibi gidiyordu. İlk M2 ise düz çizgide yürümeyi öğrenmişi ama hala karşılaştığı her çukurla kavga ediyordu. İkinci M2 ve önceki M240i ile işler iyileşti ama şimdi adaptif M süspansiyonları yeni modelde daha geniş bir kullanım aralığı sağlıyor. Şasi şefi Klaus-Dieyer Groll, bize bu konuda şunları söylüyor: “Konfor modunda daha yumuşak olmasını istedik. Ayarlanabilir süspansiyonla birlikte düşük hızda daha iyi bir sürüş kalitesi sunuluyor.

Ayrıca farklı yol yüzeylerine de daha iyi uyum sağlıyor.” Yeni M240i’nin önceki araca göre 40 kg ağırlaştığını çok zor
hissedebiliyorsunuz ama artan genişliği ve uzunluğu fark etmemek zor. 2-serisi Coupe artık olgunlaşmış 1-serisi olmaktan ve küçültülmüş 4-serisi daha ötesi. Bu sayede daha alçak ve küçük bir 8-serisi gibi hissettiriyor. Daha uzun aks aralığı (51 mm fark var) ve 50:50 ağırlık dağılımı ile limitlerde çok daha fazla güven veriyor ve çok daha heyecan verici. Uzun otoban virajlarını çizginizi hiç bozmadan tam gaz dönebiliyorsunuz. Ani yön değişimleri onun duruşunu bozmuyor. Sürücünün verdiği tüm tepkilere hemen yanıt veriyor ve elektronik sistemler iletişimi etkilemiyor. Sürücü her zaman seçim yapmakta özgür oluyor.

Maksimum dikkat ve minimum görüş açısının olduğu bölümde ise frenler sorun yaratabilirdi ama M240i’nin ekstra büyük
M Sport frenleri çok daha dayanıklı ve çok daha iyi durdurma gücü sunuyor. Otobanda da iyi. Tek kötü yanı ise frenlere ABS eşiğinin ötesine kadar bastığınızda dörtlüler utanç verici şekilde 10 saniye boyunca yanıp sönüyor. Aracın kalbinde altı silindirli motor yer alıyor. Torku, çikolatalı bir pasta yemenin ardından bir tane daha yemek gibi hissettiriyor. Steptronic şanzıman sekiz ileri orana sahip ancak günün çoğunda en üst üç vitesi pek kullanmadık. Daha çok üçüncü ve dördüncü viteste zaman geçirdik ve bu da 145 km/s üstü demek. Vites düşürme kolunu bir saniye çekili tuttuğunuzda şanzıman mümkün olan en düşük vitesi seçerek sizi atak yapmaya hazırlıyor. Bu tür özellikler kesinlikle kalkış kontrolünden daha kullanışlı.

Güçte elde edilen ekstra 34 HP daha yüksek yakıt tüketimleri demek. Ortalama test tüketimimiz 14.3 lt/100 km oldu. Bu paralara birçok opsiyonunuz var. Adaptif süspansiyon opsiyonu 500 sterlin ve mutlaka alınmalı. Ama diğer gereksiz gövde değişimlerine ve ekstra sese para harcamanıza gerek yok. Çünkü yeni M240i ile ne kadar az, o kadar iyi demek. Yolda kullanılması yasal bir pist otomobili değil ama bu performansla günlük sürüş için neredeyse kusursuz.

Önceki hızlı iki kapılı BMW’lerin süspansiyon
uysallığı konusunda eksikleri vardı. Şimdi ise
çukurlarla çok daha iyi baş edebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu