Test Sürüşü

HONDA HR-V Yeni Çağa Hazır

Honda HR-V üçüncü nesli yollarda. HR-V e:HEV, 1.5 litrelik DOHC i-VTEC benzinli ve elektrikli olarak güçlü iki ayrı motora sahip olan verimli hibrit güç-aktarma sistemi ile elektrikli sürüş deneyimi sunuluyor.
AHMET SAID ÖZEN

FOTOĞRAFLAR: MEHMET EMIN SEZER

Honda HR-V, ilk olarak 1998 yılında SUV segmentinin öncülerinden biri olarak satışa sunuldu. HR-V modelinin üçüncü jenerasyonu, Honda’nın e:HEV logosu taşıyan 3’üncü modeli olarak yollara çıkı. Yeni HR-V, Honda’nın 2050
“karbon nötr” hedefi doğrultusunda belirlediği ‘Elektrikli Vizyon Stratejisi’ kapsamında hibrit ürün gamındaki yerini
aldı. Honda’nın e:HEV logosu taşıyan 3’üncü modeli olarak satılan HR-V e:HEV, hızlanmayı artırmak ve yakıt tüketimini azaltmak için elektrikli motor desteği ve fren enerjisi geri-kazanım sistemini kullanan Integrated Motor Assist (IMA) sistemine sahip. Honda’nın Formula 1 Hibrit Güç Ünitesi programı e:HEV hibrit sisteminin hayata geçirilmesi için ilham kaynağı oldu. Honda HR-V e:HEV, tasarım olarak öncüsünden oldukça farklı ve markanın yeni imajını ortaya koyuyor. Aracın coupe formlu SUV yapısı sportif bir tarz sunuyor. HR-V e:HEV’nin Ön kısmı oldukça farklı bir tasarıma sahip. İri panjur ince yatay çıtalarla bezenmiş. Araca sert bir ifade katan bu panjur tamponla tek parça olarak tasarlanmış. Sportif ön tamponun altında aredinamik detaylar dikkat çekiyor. Yüksek konumlandırılan kaputtaki kat çizgileri sportifliği destekliyor. HR-V e:HEV’ye yandan bakıldığında tavan eğimi ve gizli arka kapı kollu cope SUV tarzını çok iyi yansıttığı görülüyor. 18 inç çapındaki jantlar ve pürüzsüz yan tasarsım araca akıcılık katıyor.

Arka tarafta LED stop grubunu ince bir ışık çıtası ile birbirine bağlandığını görüyoruz. Arka tamponda ön tampon gibi aeroninamik detaylara sahip. Yeni HR-V e:HEV’nin kokpit tasarımı oldukça modern. Yatay çizgilerin hakim olduğu kokpit tasarımı Hondan’nın güncel ve modern çözüm sistemlerini barındırıyor. HR-V e:HEV, günlük yaşama kolaylıkla erişimine olanak tanıyan gelişmiş bağlanabilirlik çözümleri sunuyor. 9 inç LCD dokunmatik ekran orta konsolun üstüne konumlandırılmış. Kullanımı kolay ve kişiselleştirilebilir ara yüzü ile sürücünün dikkatini en az dağıtacak tasarımıyla hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra sürüş güvenliğine de katkı sağlıyor. İyileştirilen HMI çalışma hızı sayesinde geçiş hızı artan sistem, giriş ve komutlara daha hızlı cevap veriyor. Ayrıca sürücünün dikkat dağınıklığını daha da azaltmak için 7 inç TFT e:HEV göstergesinde her hangi gelişmiş sürüş destek sistemi bilgisinin görüntüleneceği seçilebiliyor.

Apple CarPlay (Bluetooth, WiFi veya kablo) ve Android Auto (kablo) destekli ekran yansıtma özelliği sunan arayüzü ile sürücüye kullanım kolaylığı sunuluyor. Araçta, sürüş pozisyonu önceki nesle kıyasla 10 mm artırılırken; camlar en fazla ışık almak üzere yeniden tasarlandı. Ayrıca ısıtma, havalandırma ve klima (HVAC) ünitesi çok daha kompakt hale getirildi. HR-V e:HEV’inn ön koltukları oldukça konforlu. Yeni koltuk kumaşı sınıfının üzerinde malzeme kalitesi sunuyor. Arka bacak mesafesindeki 35 mm artışın ve iki derecelik ek sırt eğiminin yanı sıra Honda’nın önceki nesilde sunduğu kullanım ihtiyacına bağlı olarak hem öne doğru katlanan hem yukarıya doğru kalkan çok yönlü Sihirli Koltukları yeni HR-V’de de yer alıyor. Sihirli Koltuklar, alçak bagaj eşiği, geniş bagaj açıklığı, alçak ve düz bagaj zemini gibi detaylar sayesinde bagaj erişiminde kullanım kolaylığı sağlıyor. Genişliği ve hacmi ile dikkat çeken bagajda, uzaklaşınca kapanan elektrikli bagaj kapağı işlevi ile daha fazla kullanım kolaylığı sağlanıyor.

Akıllı anahtar fonksiyonu ile ise anahtarın uzaklaştığı algılanınca bagaj kapağı otomatik olarak kapatılıyor. Honda’nın e:HEV hibrit teknolojisi, canlı bir performans ve yüksek yakıt verimliliği ile sorunsuz ve keyifli bir sürüş deneyimi sunuyor. Sistem 1.5 litrelik i-VTEC benzinli motoru iki adet kompakt boyutlu ve güçlü elektromotor ile desteklen motor toplamda 131 PS güç ve 4.500 d/d’de 253 Nm tork üretiyor. Verimli ve çevik bir sürüş sunan HR-V e:HEV, üç farklı sürüş modu ile kendini sürüş koşullarına uyarlıyor. Yakıt verimliliğini en üst seviyeye çıkartmak için sürüş koşulları uygun olduğu sürece elektrikli moda geçen sistemde, güç ihtiyacının ortaya çıktığı durumlarda ise hibrit mod devreye giriyor. Spor, Normal ve Eko gibi sürüş modları aracılığıyla kişiselleştirme imkanı sunulan HR-V’de, daha güçlü rejeneratif fren için ‘B’ modu etkinleştirme seçeneği bulunuyor. Buna ek olarak direksiyon simidinin arkasında yer alan Yavaşlama Seçici özelliği ile enerji geri kazanım seviyesi ve yavaşlama etkisini ayarlama olanağı sunuyor. E-CVT şanzımanla sunulan HR-V e:HEV, 170 km/s maksimum hıza sahip. 10.7 saniye olan 0-100 km/s hızlanma değeri sunan aracın ortalama yakıt üketimi ise 5.4 lt/100 km.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu