Sektörel

Yeni F1’de Bizi Neler Bekliyor?

Geçtiğimiz yılın büyük ses getiren finalinin ardından
F1’in teknik kuralları yıllar sonra en büyük değişimi
geçirdi. Yeni kurallarla hedef daha yakın yarışlar ve
daha fazla geçiş…

Geçen yılki Abu Dabi finalinin izleri hala duruyor. F1 bunları konuşmaya devam ediyor. Kapanış turlarında yaşananlar, pit yolunu epey karıştırdı. Fakat buradan yeni bir iyimserlikle de çıkıldı. Sporun yönetim organı FIA yaşanan karmaşıklıkların ardından yarış kontrolünü yeniden yapılandırdı. Aynı zamanda teknik kurallar da, sporun ihtiyacı olan tazelenmeyi de getirecek.

Artık bazı şeyleri beklememiz gerek. Acaba VAR sistemiyle desteklenen iki yarış direktörü, bir direktörden daha mı iyi olacak. Geçen yıl yaşananlardan sonra artık Michael Masi görevden alındı. Ayrıca yeni kuralların geçişi daha fazla destekleyip desteklemediğini ve sıralamayı değiştirip değiştirmediğini de göreceğiz. 2014’ten bu yana Mercedes arka
arkaya sekiz Üreticiler Dünya Şampiyonluğu kazandı. Acaba yeni kurallar bu düzeni değiştirecek mi?

Yeni W13 aracıyla bir dizi tur attıktan sonra konuşan Lewis Hamilton, “Biz hata yapmayız” dedi. Oldukça sert! Teknik değişiklikler, sporda son 40 yılda yapılan en büyük değişimi temsil ediyor. Red Bull tasarım şefi Adrian Newey
böylesine değişimleri severken diğerlerinin gözü korktu. Ama onları kim suçlayabilir ki? Yeni araçlar geçen yıla göre 43 kg daha ağır olacak ve daha farklı şekilde yere basma gücü üretecekler. Artık ön kanada ve arka kanada güvenmek yok. Şimdi aracın altındaki aerolar veya yer etkisinin mucizevi katkıları olabilir. Bu F1 için yeni değil fakat 1982’den bu yana
yasaklanmıştı.

MAX VE MASI
Dünya Şampiyonu Max Verstappen sezona kendine daha fazla güvenerek daha rahat
başlayacak. Fakat işler karışık olmaya devam
edecek… Güvenlik aracı prosedürlerinde
tartışmalı bir karar vererek Max’e son
turda atak yaparak şampiyonluğu getiren
konuma yerleştiren yarış direktörü Michael Masi
bu görevden alındı. Verstappen, Masi’nin
kurban edildiğini düşünse de Mercedes
patronu Toto Wolff, bir aksiyon alındığını
görmenin cesaret verici olduğunu ifade etti.

Yeni kurallar için üç yıldır çalışmalar yapılıyor ve bu, muazzam deneyime sahip Pat Symonds tarafından yönetiliyor. Kirli hava artık yukarıya doğru çıkıyor ve araçların birbirini daha yakın takip izleyebileceği ümit ediliyor. Son şampiyon Max Verstappen, “Bence bunu başardılar” diyor. “Diğer araçları takip edebiliyorum ve daha iyi hissettiriyor. Geçmişteki gibi önden kayma veya aniden arkadan kayma yaşanmıyor.” Daha fazlası da var. Düşük profilli 18 inç lastikler, F1 araçlarının yolda kullandığım araçlara daha yakın olmasını sağlayacak. Yakıtta yüzde 10 etanol yer alacak ve artık bütçe sınırlaması 140 milyon dolar oldu (geçen yıldan 5 milyon dolar daha az). Şaşırtıcı olmayan biçimde otomobiller arasında çok büyük farklar bulunuyor.

Ferrari’nin sidepod’ları çok güzel biçimlendirilmiş; Red Bull’un yüksek bir burnu var; McLaren kendine has ön süspansiyonlara sahip ve Mercedes’in güç ünitesini saran daralmış gövdesiyle F1 aracı sanki zayıflamış gibi görünüyor. Değişikliklere rağmen otomobiller hala nefes kesici derecede hızlı. Sürücüler geçen yıla göre hızlı virajlarda bunu fark etmese de, zorlu yavaş virajlarda bunu fark edecekler ve 2021’e göre tur zamanları iki saniye
kadar geride gidecek. Verstappen’in Red Bull’u açılış gününde 147 tur attı. 2021’de 12 aylık bir araçla 138 tur attığı düşünüldüğünde bu dikkat çekici. Tabii her şey süt liman değil.

Otomobillerde yüksek hızda asfalt yüzeyinde “yunuslama” (bir havacılık terimi) sorunu gibi meseleler çıktı. Mercedes’in yeni çocuğu George Russell bunu bir güvenlik endişesi olarak gösterdi fakat F1’den Ross Brawn takımın bu sorunları çözeceğini ifade etti: “80’lerin başında Williams’tayken benzer şeyler yaşadık ama bir çözüm bulduk.” Yeni otomobiller güzel ve hızlı görünüyor. Sürücüler için ilginç bir mücadele olacak. Bizi heyecan verici bir sezon bekliyor.

YENİ BİR NEWEY DÖNEMİ Mİ?

Red Bull Racing, 2021’in son turunda aldıkları yoğun geçen savaşa
odaklanmıştı ve belki de bu yüzden 2022’deki gelişimden kısmak zorunda kaldılar Şef teknik sorumlu Adrian Newey büyük kural değişikliklerinde farkını ortaya koymasıyla ünlü. RBR bu yılın bir başka Newey sezonu olmasını ümit ediyor.

HER YARIŞIN SÜRPRİZİ

Red Bull’un junior takımı AlphaTauri 2021’de parladı. Aston Martin’in ardından araç tanıtan ikinci takım olarak 2022’ye güçlü bir başlangıç yaptılar. Barselona’da hızlı olduklarına dair ipuçları verdiler. İkinci günde yarış kazanmış bir isim olan Pierre Gasly, Norris ve Leclerc’in ardında üçüncü en iyi zamana imza attı.

MERHABA GEORGE!
Lewis Hamilton’ın yenibbir takım arkadaşı var:
George Russell. Üç sezon, düşük performanslı
Williams ile geçirdi ve bu durum onun hızını
yargılamayı zorlaştırdı. Yine de 2020’de Mercedes
ile çıktığı bir yarışta neredeyse kazanıyor olması iyi bir ipucuydu. Potansiyel HamiltonRussell mücadelesi büyük
bir keyif olabilir.

FERRARI’NİN FÜZESİ
Ferrari, oldukça yakışıklı ve üzerindeki renk temasıyla klasik yılları anımsatan yeni yarış aracıyla ikinci gün zaman ekranlarında zirveye çıktı. Bu tarzıyla zaman ekranlarında Leclerc ve Sainz’dan ziyade Prost ve Mansell’ı göreceğinizi
düşünüyorsunuz… Diğer takımlar gibi Ferrari de testlerde yunuslama sorunuyla savaştı. Yere basma gücü kaybı ve
yunuslama arasındaki döngüyü kırmaya çalıştılar. Kilit nokta kayıp yaşamadan bunu çözebilmek olacak.

FERRARI, OLDUKÇA YAKIŞIKLI VE
ÜZERİNDEKİ RENK TEMASIYLA
KLASİK YILLARI ANIMSATAN YENİ
YARIŞ ARACIYLA İKİNCİ GÜN ZAMAN
EKRANLARINDA ZİRVEYE ÇIKTI.

LEWIS GERİ DÖNDÜ
Lewis Hamilton’ın ölü sezonun ardından geri dönüp dönmeyeceği konusunda spekülasyonlar vardı. Sosyal medya ve
Mercedes, onu testlerde görene kadar bu konuda bir değerlendirme yapamamıştı. Hamilton sezon öncesi basın toplantısında şunları söyleyerek açıklama yaptı: “Böyle anlar [Abu Dabi’deki şampiyonluğun kaybedilmesini ima ediyor], bazı insanların kariyerlerini belirler. Ben böyle olmasına izin vermiyorum. Geçen yılın benim için en iyisi olduğunu düşünüyorsanız, bu yılı beklemelisiniz.”

MCLAREN ATAĞI
McLaren hemen rekabetçi zamanlar ortaya koydu. Hem düşük hem de yüksek yakıt yükleriyle bunu başardılar. Uzun yarış bölümleri senaryolarında lastik aşınması da kontrollüydü. Yeni lastikler, 2022’nin bir başka mücadelesi olacak. Önceden alıştığımız balon gibi oluksuz lastiklere göre daha ince ve daha sert lastik yanakları var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu