Test Sürüşü

Megane E-Tech %100 Elektrikli

Renault’nun Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli modeli, tarihi bir gelişimi gözler önüne seriyor. İttifak tarafından geliştirilen CMF-EV platformu sayesinde, Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli kurallar kitabını yeniden yazıyor.

Elektrikli otomobildeki çalışmaları ve atakları ile elektrikli otomobilde öncü olan Renault’nun, Yeni Megane E-Tech
%100 Elektrikli modeli, tarihi bir gelişimi gözler önüne seriyor. 2019 yılında tanıtılan MORPHOZ konsept otomobilinden esinlenen ve 2020 yılında Megane eVision sergi otomobili ile müjdelenen bu kompakt hatchback, şık ve zarif tasarımıyla beklentilerin ötesine geçiyor. İttifak tarafından geliştirilen CMF-EV platformu sayesinde, Yeni Megane E-Tech %100
Elektrikli kurallar kitabını yeniden yazıyor.

Megane ismi son derece anlamlı

Megane, Renault’nun 26 yıl ve dört nesil boyunca kompakt hatchback sınıfındaki varlığını ifade ediyor. Bu varlık, Avrupa yollarında 1,3 milyon araç anlamına geliyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, tasarımı ve çok yönlülüğü ile bu mirasa bağlı kalıyor. Her yeni nesil; sürüş keyfi, konfor, iç mekan ve bagaj hacmi genişliği gibi üstün niteliklerle öne çıkıyor.Yeni nesil, heyecan verici tasarım, emsalsiz boyut-alan oranı ve bir elektrikli otomobilin tüm avantajlarını bünyesinde barındırıyor.

Elektrikli DNA ile tasarlandı

Elektrikli araçlar için tasarlanan bir platformdan yararlanan Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, temelde elektrikli “heyecan uyandıran teknoloji” tasarım diliyle hayat buluyor. Söz konusu tasarım dili yeni modele zarif ama güçlü bir karakter kazandırıyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin motoru tamamen yeni. Elektrikle tahrik edilen senkron motor (EESM), Renault Grubu ve İttifak tarafından son on yıldır kullanılıyor ve gelecekte markaya hizmet etmeye devam edecek.

Teknoloji aynı zamanda iç mekanda bütünlük oluşturmak adına orta havalandırma ızgaralarını da bünyesinde barındırıyor. Yeni iç ses tasarımı, araç dışındaki yayalar için yeni uyarı sesleri ve Harman Kardon imzalı tamamen yeni premium ses sistemi yeni nesil bir ses deneyimi sunuyor.

Geniş iç mekan ve yenilenen ergonomi, yolculara daha iyi bir deneyim sunmak için bir araya geliyor. Yuvarlak omuz çizgileri, ön farların yanlarındaki kanatlar ve kavisli kaput çizgisi gibi hatlar, zarif bir şekilde uygulanıyor ve hassasiyetle birleşiyor. Ön ve arka tamponlardaki bıçak süslemeleri ve ön tampondaki yan hava girişleri de uygulanan tasarım yaklaşımını yansıtıyor. Kilit açıldığında otomatik olarak öne çıkan kapı kolları ve kapalı ızgara, aynı hizada, modern bir his veriyor. Uygulanan ‘Heyecan uyandıran teknoloji’ yaklaşımı aynı zamanda kalite algısını da artırıyor.

Yeni CMF-EV modüler platformun uzun dingil mesafesi (toplam 4,2 m uzunluk için 2,68 m) ve kısa ön ve arka gövde uzantıları ile tasarımcılar güçlü ve benzersiz gövde orantılarına sahip bir araç tasarlama olanağı buldu. Batarya daha ince (sadece 110 mm), bu da tasarımcılara geniş bir iç mekan yaratırken eğlenceli ve gelişmiş bir sürüş deneyimi için ağırlık merkezini düşürme olanağı sağlıyor.

Büyük çaplı 20 inçlik jantlar, alt tarafta ve çamurluk kemerlerinde koruyucu kaplamalar ile yüksek omuz çizgisi gibi crossover dünyasına ait tasarım özellikleri güçlü bir görünüm sağlıyor. Eğimli tavan çizgisi, artırılmış iz genişliği ve gömme kapı kolları (standart) bir coupe görünümü sergiliyor. Yükseklik, genişlik ve bagaj hacmi açısından ise geleneksel hatchback modelleri andırıyor.

Elektrikli imzası

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin önünde ve arkasında kullanılan lazer kesimli tam LED aydınlatma modern bir görünüm sunuyor. Merkezi logoyu da içine alan ışık imzası heyecan uyandıran bir görsel şölen ortaya koyuyor. Önde, iki gündüz farı projektörü arasında uzanarak yanlardaki havalandırma ızgaralarına kadar devam ediyor. Arkada, çapraz çizgiler halinde konumlandırılan detaylar, ilgi çekici bir 3 boyut benzeri ışıltı efekti yaratıyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin, aracın anahtar kartını tutan kullanıcıyı 1 metre yakında olduğunu algılıyor. Araç ortadan başlayarak farlar, gündüz sürüş farları ve sinyaller olmak üzere hareketli, akan ışık dizisi başlatıyor. Yeni Megane
E-Tech %100 Elektrikli; Rüzgar Gri, Şist Gri, Gece Yarısı mavi, Alev Kırmızısı, Elmas Siyah ve Buzul Beyazı olmak üzere altı farklı göz alıcı gövde rengiyle sunulacak.

Kabindeki yaşam yeniden şekilleniyor

CMF-EV platformu üzerine yükselen Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, kapladığı alana göre en geniş iç mekanı sunmak için platformun avantajlarından yararlanıyor. Sürücü ve yolcular, yeni OpenR ekranın optimum konfor ve modernlik yaklaşımının keyfini sürüyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’de kapıyı açıp araca binerken oluşan genişlik hissi dikkat çekiyor. CMF-EV platformu; artırılmış aks mesafesi, klima bileşenlerini içeren daha küçük motor bölmesi, daha kompakt tasarımlı ön konsol ile otomobilin genel ferahlığını ve pratikliğini artırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, genellikle orta konsola entegre edilen şaft tüneli, vites kolu ve kontrol paneli olmadığından kazanılan alan yolcuların konforu ve rahatı için değerlendiriliyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin iç mekanını süsleyen OpenR, Renault’nun yeni nesil elektrikli araçlarında sunulan teknolojileri bünyesinde barındırıyor. İlk olarak TreZor (2016) ve ardından SYMBIOZ (2017) ve MORPHOZ (2019) konseptlerinde gösterilen OpenR teknolojisi, dijital gösterge paneli ve dikey konumlu orta konsol bilgi-eğlence
ekranıyla bir ‘L’ görünümü oluşturuyor. Bu tarz otomobiller için bir ilk olan teknoloji, Renault Tasarım, Ürün ve Mühendislik
ekiplerinin uzun yıllar süren çalışmalarıyla geliştirildi.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin motoru tamamen yeni. Elektrikle tahrik edilen senkron motor (EESM), Renault Grubu ve İttifak tarafından son on yıldır kullanılıyor ve gelecekte markaya hizmet etmeye devam edecek.

Teknoloji aynı zamanda iç mekanda bütünlük oluşturmak adına orta havalandırma ızgaralarını da bünyesinde barındırıyor.

Yeni iç ses tasarımı, araç dışındaki yayalar için yeni uyarı sesleri ve Harman Kardon imzalı tamamen yeni premium ses sistemi yeni nesil bir ses deneyimi sunuyor.

Daha fazla depolama alanı ile ergonomi ve konfor
MULTI-SENSE düğmesi direksiyon simidine entegre edildi. Böylece iki ön koltuğun ortasında oldukça geniş 7 litrelik bir eşya saklama bölmesi için alan yaratıldı. Bir el çantası veya kolayca erişilmesi gereken diğer büyük eşyaları saklamak için yeterince büyük. Ayrıca otomobildeki herkesin kullanabileceği ve kolayca erişebileceği çeşitli aksesuarları saklamak için de kullanılabiliyor. 55 mm kaydırılabilen orta kol dayamanın altında iki adet 2 litre bardaklık ve 3 litrelik saklama alanı bulunuyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli toplam 30 litre saklama alanıyla sınıfının en iyi değerini sunuyor. Bagaj ise 440 litre hacim sunuyor. İki adet USB-C soketi ve bir 12V soketine ev sahipliği yapan ve ileri-geri hareket ettirilebilen orta kol dayama hayatı kolaylaştırıyor. Orta kol dayamamın arkasında arka koltuk yolcuları için iki adet USB-C soketi daha bulunuyor.

Versiyona bağlı olarak bel desteği dahil elektrikli ve ısıtmalı ön koltuklar sunuluyor. Ayrıca bilgi-eğlence ekranının alt
kısmında piyano tipi düğme ve kablosuz şarj özelliği ile bir akıllı telefon yuvası bulunuyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’dek tam LED ortam aydınlatması kabin içinde optimum huzur sunmak için insan vücudunun biyolojik saatini esas alıyor. Kok içindeki aydınlatma; ön panel, kapı panelleri ve akıllı telefon yuvası boyunca uzanan ışık şeritleri ile sağlanıyor. Aydınlatma gündüz ve gece farklılaşıyor ve her 30 dakikada bir renk değiştiriyor.

Konforlu sürüş keyfi

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, çevik bir platform ve hızlanma emirlerine anında cevap veren dinamik güç-aktarma sistemi sayesinde benzersiz bir sürüş deneyimi sunuyor. Ayrıca yenilikçi batarya çözümleri sayesinde
maksimum menzil, konfor ve güvenlik de beraberinde geliyor. CMF-EV platformu tasarlanırken, elektromotorun çekiş gücü dışında şasinin konfordan dün vermeden canlı sürüş hisleri sunması hedeflendi. Hidrolik direksiyon sistemi
12’lik direksiyon oranıyla son derece çevik bir sürüş ve yüksek geri-bildirim sunuyor. Böylece yeni Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli direksiyon hareketlerine anında cevap veriyor ve manevra yapmayı kolaylaştırıyor.

Sürüş pozisyonu doğrudan sürüş hissine etki ediyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’deki alçak sürüş pozisyonu
otomobilin şasisinin ve motorunun dinamik hissini en iyi şekilde yansıtıyor. Renault mühendisleri tarafından geliştirilen
patentli ‘Koza Etkisi Teknolojisi’, sürüş sırasında son derece sessiz, bir elektrikli otomobil için bile benzersiz bir ses konforu
seviyesi sağlıyor.

Elektrikli araç performansını yeni bir boyuta taşıyor

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli’nin motoru tamamen yeni. Elektrikle tahrik edilen senkron motor (EESM), Renault Grubu ve İttifak tarafından son on yıldır kullanılıyor ve gelecekte markaya hizmet etmeye devam edecek. Sabit mıknatıslı motorlara kıyasla daha yüksek güç üretimine sahip ve nadir toprak metalleri gerektirmediğinden çevresel
etkiyi ve büyük ölçekli üretimin maliyetini azaltıyor.

Optimize edilen tasarımı sayesinde kompakt bir yapıya sahip olan motor 145 kg ile belirgin bir güç ve tork artışına rağmen Zoe E-Tech %100 Elektrikli’de kullanılan motordan %10 daha (kavrama dahil) hafif. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli; 96 kW (130 hp) ve 250 Nm ile 160 kW (218 hp) ve 300 Nm olmak üzere iki farklı güç versiyonuyla donatılacak. Pürüzsüz ve sarsıntısız yapısıyla ve anlık hızlanma karakteriyle elektrikli otomobil sürüş keyfini ve dinamizmini en iyi şekilde yaşatıyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, 0’dan 100 km/s hıza sadece 7,4 saniyede ulaşıyor.

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, WLTP döngüsüne göre 300 km menzili için 40 kWsa ve 450 km’ye kadar menzil için 60 kWsa olmak üzere iki farklı batarya kapasitesi seçeneği sunuyor. 60kWsa batarya, artırılmış menzil ile
470 km’ye kadar çıkabiliyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, elektromotor gibi CMF-EV platformuna birer bir uyan 395 kg ağırlığında batarya ile donatılıyor. 110 mm ile Zoe E-Tech %100 Elektrikli bataryasından %40 daha ince olan batarya pazardaki en ince batarya. İnce batarya 1,50 metre ile daha alçak ve daha aerodinamik bir gövdeye olanak tanıyor.

Vites kolu D konumundayken etkin olan rejeneratif fren, otomobil yavaşlarken (gaz pedalından ayağın kaldırılması) oluşan enerjiyi toplayarak elektrik enerjisine dönüştürüyor ve frenleri daha az kullanırken batarya verimliliğini ve menzili artırmaya yardımcı oluyor. Otomobil her fren yaptığında, batarya enerji topluyor. Ancak otomobil nasıl kullanılırsa
kullanılsın yeni Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, optimize edilen fren enerjisi geri-kazanım sistemiyle verimliliği arttırıyor.

Üst düzey güvenlik

Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli kullanıma sunulan ve yolcular dışında trafikteki diğer paydaşlar için de hayatı kolaylaştıran ve sürüş, park ve güvenlik olmak üzere üç kategoriye ayrılan 26 farklı ADAS özelliği sunuyor. Yeni Megane E-Tech %100 Elektrikli, Renault’nun ünlü Otoyol ve Trafik Sıkışıklığı Rehberi’ni bir üst seviyeye taşıyor. Bağlamsal bir ADAS, hızlı sürüşlerde olup biteni izleyebiliyor ve sürücünün karşılaşabileceği engellerle başa çıkmasına yardımcı oluyor. 2. seviye otonom sürüş olarak konumlandırılan sistem, artık Aktif Sürüş Asistanı olarak anılıyor. Şeritten Çıkma Uyarısı (LDW), Şeritte Kalma Yardımcısı (LKA) ve Kör Nokta Uyarı Sistemi (BSW) çarpışma olasılığını azaltmaya yardımcı oluyor.

Öne çıkan özelliklerden Acil Şeritte Kalma Asistanı, yandan çarpışma riski varsa veya yoldan çıkmak üzereyken çalışıyor. Yolcu Güvenli Çıkış (OSE), araçtan inmek üzere kapı açarken, karşıdan gelen bir araç, motosiklet veya bisikletle olası çarpışmayı önlemek için yolcuyu görsel ve sesli olarak uyarıyor. Çevre Görüş Monitörü 3D, aracın 3-Boyutlu modelini çıkartmak ve yakın çevresini 360° görselleştirmek için dört kamera kullanıyor. Tam Otomatik Park özelliği ise, yarı otomatik park sistemi Kolay Park Yardımcısının daha da gelişmiş hali. Bu örnekte, sürücü vites, gaz veya fren olmak üzere sürüşe dahil olmak zorunda kalmıyor ve sistem neredeyse tamamen otonom çalışıyor.

Ayrıca, Akıllı Dikiz Aynası sayesinde daha fazla konfor ve iç huzur sağlanıyor. Sistem, arka camın üst kısmında bulunan bir kamera üzerinden çalışıyor ve arkadaki yolun gerçek zamanlı görüntüsünü aracın iç dikiz aynasında aktararak, yan aynalara ek tamamen engelsiz bir görüş sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu