Haberler

Hoşgeldiniz

Ben yavaş yavaş elektrik almaya başladım, ya siz?

Nisan sayımızla birlikte Car Elektrikli Özel Sayısı ile siz değerli okuyucularımızla buluşuyoruz. Bu sayımızda Türkiye’de satılan elektrikli otomobilleri, ilk sürüşleri, tanıtımları, testleri ve karşılaştırmalar ile elektrikli otomobil teknolojisiyle ilgili haberleri bulabileceksiniz.

Ben Car dergisi genel yayın yönetmeni olarak açıkçası dünyada hızla trend olan ve insanların hayatına, şehrine,
mahallesine ve yaşantısına giren elektrikli otomobillerin Türkiye’ye gelişinin rantabl olarak hayatımıza
girmesinin daha epey bir süre sonra olacağını düşünüyorum… Bunu hep beraber göreceğiz… Ancak elektrikli araçlar için altyapımız diğer ülkeler oranla çok geride yer alıyor. Az olsa bile ülkemizde satışa sunulan elektrikli araç sayısı ve modelleri gün geçtikçe hızla artmaya başladı.

2021 yılında Türkiye’de toplam elektrikli otomobil pazarı 2 bin 849 adet olarak gerçekleşti.
Bu rakamlar 2020 yılıyla karşılaştırıldığında satışlarda patlama olduğu görülüyor. 2020 yılında bu rakam sadece 844
adetti… Elektrikli otomobiller 2022 yılına da hızlı bir başlangıç yaptı. Otomobil markaları her ay yeni elektrikli modellerini tüketicisinin beğenisine sunuyor. Bu hızla artıyor.

Kapak konuğumuz olan Renault’nun yüzde 100 elektrikli ve en çok satan elektrikli otomobil olan ZOE modeli ile ağustos gibi ülkemizde satışa sunulacak olan MEGANE E, diğer markaların elektrikli model fiyatlarına göre daha erişilebilir gibi görünüyor. Tabii ki tamamen elektrikli olması da ilgi görüyor. Audi’nin ise E-tron yani yüzde 100 elektrikli 3 farklı modeli 2022’in sonbaharından itibaren ve 2023’te Türk tüketicisiyle buluşacak. E-tron da teknolojisi ile dikkat çekiyor.

Mercedes’in tamamen elektrikli modeli EQS de hem teknolojisi hem de menzili ile iddialı. Hybrid teknolojisi ile dikkatleri
çeken Yeni Honda HR-V e:HEV de, elektrikliye yatay geçiş yapmak isteyenler için ideal olacaktır. Son bir yıldır Türk tüketicisi, elektrikli ve hybrid otomobillere olan ilgisini artırdı. Özellikle C ve üstü premium segment satış rakamlarındaki artış dikkate değer. 2022 yılın son çeyreğinde ülkemizde satışa sunulacak yeni elektrikli otomobiller, elektrikli pazarında seçenekleri ve rekabeti artıracaktır.

Diğer taraftan şarj istasyonları markaları altyapı çalışmaları firmalar tarafından hızla sürüyor. Türkiye’de şimdilik en
geniş şarj istasyonu ağı ZES’de. Tabii, bu da elektrikli araç kullanımı için hiç de yeterli değil. Diğer şarj ünitesi ve şarj istasyonları markalarının ZES gibi hızla geniş ağ yatırımları olacaktır diye düşünüyorum… Umarım, biz Car ekibinin bu özel sayıyı hazırlarken aldığımız elektriği siz de dergimizi okurken alır, bilgilenir, etkilenir ve elektrikli otomobile yavaş yavaş yatay geçiş yaparsınız… Trafikte araçta emniyet kemeri takmayı ve hoşgörülü olmayı unutmayınız.

Mayıs sayımızda görüşmek üzere,
sevgiler…

Mahmut
Hayırlıoğlu
Editör

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu