Test Sürüşü

SIKIYSA YAKALA

Hiç gerçekten0-100 km/s denemesi yaptınızmı? Sunulanfabrika verileri çok ciddi vekesin denemeler altında yapılır. Hızlı hatchback’leri seviyorsanız işte tam size göre bir test. Audi, RS3 için 0-100 km/s hızlanmasının 3.8 saniye olduğunu söylüyor. Mercedes-AMG A45 S ise bunu 3.9 saniyede yaparken BMW 0.4 saniye daha geride kalarak 4.3 saniye derecesine sahip. Birinci ve sonuncu arasında yarım saniye fark var.

Fakat bu düzlük hızlanması büyük resmin sadece bir fragmanı. Mesela ne RS3, ne A45 PDK şanzımanlı Cayman GT4 kadar hızlı hissettirmiyor. Porsche, kronometreye göre Mercedes ile aynı dereceye sahip ama GT4 çok daha heyecan verici hissettiriyor. His söz konusu olduğunda M240i xDrive da yarım saniye yavaşmış gibi görünmüyor. Tüm bunların ardında güzel bir sebep var. 2.0 litre dört silindirli AMG motorun, maksimum torku olan 500 Nm’ye ulaşmak için 5000 d/dak çevirmesi gerek. Audi’nin 2.5 litrelik beş silindirli motoru, 500 Nm zirve torkuna 2250 d/dak çıkarken, 3.0 litre altı silindirli BMW’nin benzer güç için sadece 1900 d/dak çevirmesi gerekiyor.

Burada önemli olan silindir sayıları değil; kalibrasyon, yerleşim ve viteslerin kombinasyonunun önemi var.
Sonuç olarak normal yollarda BMW rakipleriyle tempoyu yakalayabilir. İşte bu yüzden üç kompakt dört çeker performans
otomobilinde kağıt üzerindeki performans ve gerçek hayat performansı arasındaki farkı göreceğiz. Biri hariç onlara hiper hatchback’ler diyebilirsiniz; buradaki iki hatchback’in farklı karoserleri olduğunu da söyleyelim. Burada her üç otomobilin de öne çıkan yanları olacak.

Üç araç, silindir sayılarının ötesinde önemli farklara sahip. Karakter ve duruş olarak birbirlerinden oldukça
ayrılar. Ama çok açık ki hepsi aynı müşteri tipini hedefliyor. RS3 Sportback en son geleni ve Audi’nin hızlı hatchback’inin en ekstrem versiyonu. Aralık ayında onu dört kapılı Sportback versiyonuyla kullanmıştık. Benzer şekilde yeni olan BMW M240i xDrive Coupe, M2 gelene kadar mevcut 2-serisi’nin en ateşli versiyonu olacak. Karşılarında ise standardın ötesini belirleyen bir hızlı hatchback var: A45 S 4Matic+. Giriş seviyesi rakiplerine göre pahalı olabilir ama opsiyonlarla Audi daha yüksek fiyat etiketiyle geliyor. Audi’nin motoru kendi açısından bir ikon: Tek turbolu 2.5 litre beş silindirli motor tam bir güç merkezi. Audi Sport’un geliştirmeleriyle 550 HP’ye yükseltilmişti ama buradaki 400 HP’lik versiyon dahi her şeyi karşılıyor; tabii devir saatini 2500 d/ dak’ın üzerinde tuttuğunuzda. Zirve güç ise 5600 d/dak’da geliyor. Altı silindirli BMW için ideal aralık 5500-6500 d/dak.

Ama AMG dört silindirlisi, buradaki en küçük ve en çok çalışan motor olsa da, tam güce erişmek için 6750 d/dak’a çıkma ihtiyacı duyuyor. Dinamik veya Yarış modunda Mercedes tamamen yüksek devirlerle ilgili; buna da gürültülü
sentetik bir ses de eşlik ediyor. Bazıları bu önceden programlanmış hiper çeviklikten nefret edebilir
ama AMG’nin yaklaşımının birçok seveni var. Kalkış Kontrolünde de tüm egzoz supaplarının açılması da
hoşunuza gidebilir.

BEŞ SİLİNDİRLİ AUDI MOTORU KENDİ AÇISINDAN BİR İKON VE TAM BİR GÜÇ MERKEZİ.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu