Yeniçağa Giriş
BMW iX, BMW’nin elektrikli mobilite alanındaki amiral gemisi olarak yollara çıktı. BMW’nin yüksek menzil ve performansı bir arada sunan tamamen elektrikli ilk SAV (Sportive Activity Vehicle) modeli BMW iX, önde ve arkada bulunan elektrikli motorları sayesinde 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip.
Elektrikli otomobillerin alçın çağına girerken BMW, amiral gemisi iX ile sektörde kartları yeniden dağıttı. Boyut olarak X5’e yakın olan iX, güçlü iki elektrikli motoru ve BMW xDrive elektrikli dört çeker sistemine sahip. Sıradışı dış görünüşü, modern ve lüks iç mekanı ile iX, elektrikli araçlar arasında şimdiden farklı şekilde yerini aldı. İlk aşamada 326 HP gücündeki BMW iX xDrive40 yollara çıktı ve onu daha sonra gelecek olan 523 HP gücündeki BMW iX xDrive50 izleyecek. BMW iX
xDrive40, BMW iX’in DC hızlı şarj altyapısı sayesinde yaklaşık 35 dakikada yüzde 80 doluluğa ulaşırken, on dakikalık şarjla yaklaşık 120 km sürüş menzili sunuyor.
BMW iX’teki sürüş sistemi, otomobilin iki elektrik motorunu, güç elektroniklerini, şarj teknolojisini ve yüksek voltajlı bataryayı kapsayan beşinci nesil BMW eDrive teknolojisine dayanıyor. BMW iX’in yol tutuş yetenekleri ve kabin içindeki konfor seviyesi, sınıfında öncü ‘Carbon Cage’ ile sağlanırken, 0.25 Cd’lik sürtünme katsayısı sunan alüminyum uzay çerçevesi de yüksek sürüş menziline katkıda bulunuyor. Düşük sürtünme katsayısında otomobilin tasarımındaki detaylar büyük rol oynuyor. Girinti çıkıntıdan uzak ön kısımla başlayan bu detaylar arka tamponun altına kadar devam ediyor.
Ön tampona entegre edilen BMW’nin yeni nesil iri böbrekleri aslında sadece görsel olarak ızgaralara sahip. Çizilmeyi önleyen böbreklerin arkasında radar sistemleri bulunuyor. Kamera ve radar sistemlerinin donmasını önlemek için böbreklerde dikkatli baktığınızda görebileceğiniz rezistanslar mevcut. BMW iX’in kaputu açılmıyor. Daha önce Audi A2 modeli de sadece serviste açılırdı ve siz ancak silecek suyu gibi aracın sıvılarına müdahale edebilirdiniz. BMW iX’in işlecek suyu dışında bir sıvıya ihtiyacı yok ve onu da sadece önde bulunan logoya bastırarak açılan kapaktan doldurabiliyorsunuz. Tamponun alt tarafı rüzgarı yaracak türden ve aracın altına aldığı yönlendirerek aerodinamiye yardımcı oluyor. Lazer teknolojili far grubu da sürtünme kat sayısını düşürmeyi hedefleyen tasarıma yardımcı oluyor. Yan kısımda akıcılık devam etmesi için kapı kolu kullanılmamış. Oyukların içinde dokunmatik olarak açılan kapılar direksiz ve oldukça sportif duruyor.
21 inç çapındaki jantlar opsiyonel ve sürtünmeyi azaltacak türden tasarıma sahip. Akıcı arka tasarımda tüm aerodinamik özellikleri taşıyor. Tamponun altında kullanılan difizör ise sürtünme kat sayısına katkıda bulunan son detay. Otomobilin içine bindiğinizde her detaya dokunmak istiyorsunuz. İlk kez bir BMW modelinde kullanılan altıgen şekilli direksiyon simidi elektrik kontrollü derinlik ve yükseklik ayarına sahip. Alışılmışın dışında iki kollu direksiyon simidi tek parça gösterge paneli ve bilgi eğlence sistemi ekranını engellemiyor. BMW İşletim Sisteminin bir parçasını oluşturan 12.3 ve 14.9 inçlik kombine BMW kavisli ekran, fütüristik sürüş keyfine vurgu yapıyor. Bu ekran otomobilin her detayına hakim olmanızı sağlıyor.
Bilgi eğlence sistemi direksiyondan ve ön kotluların ortasındaki panelden kontrol ediliyor. Cam ve kristal şeklindeki detaylardan oluşan bu panele alışmak oldukça kolay. Ahşap görünümlü zemin birçok detayında butonu olarak kullanılıyor. Panelin altında kablosuz telefon şarjı ve bardaklık yer alıyor. Orta konsol kavisli ekran dışında sade. Ön ve arka kapılar dokunmatik olarak açılıyor. Emniyet açısında kapıların alt kısmında manuel kapı kolları da mevcut. Ön koltuk ayarları ve koltuk hafızası yine kristal kesim şeklinde camlardan. Bu cam tasarımı otomobile zengin bir hava katıyor. Koltuk ayarlarının. şekli ise Mercedes modellerinde kullanılan tarzı anımsatıyor. Sportif ön kotluklar oldukça rahat. Isıtma ve soğutma sistemi dışında masaj özelliği de var. Arka koltuklar konfor konusunda sorunsuz ve ısıtma özelliği
özellikle kış ayları için konforu daha da artırıyor. Arka koltuktaki yolcular telefon ve tablet gibi ekipmanları şarj etmek için ön koltuk sırlarında bulunan Type-C prizlerini kullanabiliyor.
Panoramik cam tavan, tek parçalı şeffaf yüzeyiyle, herhangi bir çapraz destek olmadan tüm iç mekanı kaplayarak, BMW modellerinde şimdiye kadar kullanılan en büyük cam tavan olma özelliğine sahip. Cam tavan, iç mekanı doğrudan güneş ışığından korumak için tek bir düğmeye basılarak etkinleştirilebilen elektrokromik Electrochromic gölgeleme özelliğine de sahip. Lamine cam yapı, hem ultraviyole ışınlarına karşı optimum koruma hem de mükemmel bir akustik konforu standart olarak sunabiliyor. Cam tavan, bir iç kaplamaya sahip olmak yerine, otomotiv endüstrisinde iç mekanı gölgelendirmek için PDLC (Polimer Dağılımlı Sıvı Kristal) teknolojisini kullanan türünün tek örneği olarak dikkat çekiyor.
WLTP normlarına göre tam şarj ile yaklaşık 425 km yol giden BMW iX xDrive40, 326 HP güç ve 630 Nm tork değerleriyle 0’dan 100 km/s hıza 6.1 saniyede ulaşıyor. iX, 200 km/s maksimum hıza sahip. BMW iX xDrive40, BMW iX’in DC hızlı şarj altyapısı sayesinde yaklaşık 35 dakikada yüzde 80 doluluğa ulaşırken, on dakikalık şarjla yaklaşık 120 km sürüş menzili sunuyor. Önde 258 HP ve arkada 272 HP gücünde iki farklı motor yazılımla 326 HP güçle sunuluyor. İki motor iki aksa güç vererek aracın 4X4 sürüş sistemini oluşturuyor.
BMW İşletim Sisteminin bir
parçasını oluşturan 12.3 ve
14.9 inçlik kombine BMW
kavisli ekran, fütüristik sürüş
keyfine vurgu yapıyor. Bu ekran
otomobilin her detayına hakim
olmanızı sağlıyor.