Sektörel

Aşırı Beslemeli Güzellik

911 uzmanı Singer’ın, kısa zamanda elektrikliye geçiş yapmasını beklemeyin. Hatta yeni araçlarıyla Turbo’nun en harika yıllarının altını çiziyorlar.

Singer Vehicle Design için yeni bir dönem başlıyor. Klasik atmosferik 911’lerin ardından Singer’daki tutkulu ustalar, gazı kökleyerek dikkatlerini 911 DNA’sının bir başka ikonuna yönlendiriyorlar: Yani Turbo. Burada Turbo Study’yi görebilirsiniz. Kendine has mavi rengiyle 964 kasa kodlu 911 Turbo’nun yeniden yorumlanmasını temsil ediyor. Ayrıca Singer Vehicle Design’ın yeni odağını gösteriyor: Aşırı beslemeli 964’ler için çalışmak. Tüm klasik detaylar korunmuş. Bazı unsurlar rafine edilmiş veya yeniden yorumlanmış.

Mesela arka çamurluklardaki köpekbalığı yüzgeci kanalları, bir hava girişi olarak kullanılmış. Ama bildiğiniz gibi 964 Turbo, ilk turbo beslemeli 911 değildi çünkü bu onur 930’a aitti. Peki o halde neden 964’ten
başladılar? Singer’ın kurucusu ve başkanı Rob Dickinson bu detayları CAR’a şöyle anlattı: “Güzel bir platform olan
964 ile başlamanın ardında bir mantık var. Çok sevdiğimiz ve anladığımız bir otomobil. Farklı bir şey yapsaydık bu bizi
kötü hissettirecekti.” Bu, Mezger yatık altı silindirlinin yeni evrimleşmiş ünitesini
kullanan ilk Turbo araç. 3.8 litre motor 450 HP üretiyor ve bunu altı ileri manuel şanzımanla arka tekerleklere gönderiyor. Ancak her yapımda müşteri farklı bir motor tercihi ortaya koyabilir.

Dickinson anlatmaya devam ediyor: “Yarış aracı güçlerine özellikle ilgi göstermedik. Burada 60-2250
km/s hızları arasında etkileyici olma hedefimiz vardı.” Peki ama turbo gecikmesi konusunda durum ne? Dickinson,
“Bu aracın ikonik bir tarafı” diyor.

“Bununla birlikte araç hala çekici. Geliştirme aşamasındayız ve bu aralığa bakıyoruz. İki farklı motor haritası sunacağız. Biri daha fazla, diğeri daha az turbo gecikmesi sunacak. Oldukça ilginç olacak.” Aracın karbonfiber gövde ile mümkün olduğunca hafif yapılması ve bu kadar güç yüklenmesiyle onu kullanırken dikkatli olmak gerekecek. 930 ve 964 Turbo’lar, oldukça huysuz olmak gibi bir üne sahipler

olarak aracı alabiliyorlar ve Singer bunu 2014 uygulamalarından beri sunuyor. Dickinson, Turbo’nun Classic’e göre daha geniş bir iz açıklığına sahip olduğunun altını çiziyor. Ayrıca Turbo’ya özel karbon seramik disk fren opsiyonu,
Michelin Pilot Sport 4 S veya Cup 2 lastikleri seçeneği de var. Bu tamamen tercihlerle ilgili.

Singer’ın ekibi, sürücü otomobili yapmak adına çalıştı. İsteyenler gerçek bir GT veya tur rekorlarını zorlayan bir araç alabilecekler. Dickinson, “Classic restorasyonlarının çoğu arkadan itişli” diyor. “Turbo’da dört çeker talebinin daha fazla
olacağını düşünüyorum ama nasıl gelişeceğini göreceğiz. Bazı insanlar hırçın tarzı seviyor!”

Ancak Singer ekibinin dinamikler konusunda ne kadar ileri gittiğini yazılmamış bir gerçek. Dickinson, kendisinin ve ekibinin etkileyici bir süspansiyon sönümlemesi elde ettiklerini söylüyor ve daha hafif bir araçla yeni boyutlara ulaştıklarını ifade ediyor. Ayrıca elektronik adaptif süspansiyonların adapte edilmesi de araştırılıyor.

Dickinson anlatmaya devam ediyor: “Ancak bir noktada 911’in özüne zarar vermeye başlarsınız. Müşterilerimizin
araçlarından ne istediğini anlamamız gerek. Onlar artık alamayacakları bir otantik deneyim istiyorlar. İnce çizgiyi kaçırıp çok fazla modern unsuru işin içine katarsak, olumsuz dönüşler gelmeye başlayacaktır.”

Lüks ve yaratıcı konfor anlamında da içeride büyük bir adım atıldı. Buradaki ilk Malibu Kumu deri döşeme ve Kara Orman
ahşap paneller, elektrikli ayarlanabilir ve ısıtmalı koltuklar, klima ve telefon koyabileceğiniz yer var. Oldukça etkileyici.
Dickinson aynı zamanda Turbo’nun koltuklarını da övüyor ve bunu başka bir seviyeye taşıdıklarını ifade ediyor. İçeride
etkileyici materyaller kullanılmış. Aynı zamanda hafif olması da araç dinamiklerine büyük katkı sağladı. Turbonun sportif
ama rafinelik ve lüks ile kutsandığını da söylüyor.

Kullanılan materyaller Aston Martin ve Bentley ile çalışan tedarikçilerden alındı. Singer Vehicle Design’ın geleceği parlak görünüyor. Şirket, üretimi ve tedariki düzenlemek adına Kaliforniya’da yeni bir tesis takviyesi yapacak. Dickinson gülerek anlatıyor: “Los Angeles’ta 80 kilometreye uzanan alanda yedi farklı binada üretim yapıyoruz. Yeni tesisin faydalarını her açıdan göreceğiz. Kalite, moral, ekip çalışması, odaklanma ve kültürü anlama açısından fayda sağlayacak. Müşterilerimiz ve kendi iş arkadaşlarımız faydasını yaşayacak.”

Singer açısından yeni bir eve geçmek yeni bir dönemin başlaması demek mi? Mesela bataryalı elektrikli araçların geleceği anlamına geliyor mu? Dickinson, “Araçların elektrikli olması heyecan verici” diyor. “Ama eski bir 911’in elektrikli olması beni motive etmiyor. Yakın zamanda bizden böyle bir şey görmeyeceksiniz.” Bunun yerine çekiciliğin, ihtişamın ve saflığın tadını çkarın. Singer’ın getirdiği turbo beslemeli 911 harika bir eğlence.

Jaguar yeni bir görevde…
i-Pace 2025’te yenileniyor…
e-XJ hayatta kalabilir

Jaguar’ın ürün gamı ciddi oranda değişime ihtiyaç duyuyor. Land Rover’dan farklı olmak istiyorlar. Diğer yandan yeniEU7 emisyon yönetmelikleri sebebiyle F-Pace ve E-Pace 2027’nin sonunda büyük olasılıkla yoluna devam etmeyecek. Ayrıca XE ve XF gibi araçların yenisi gelmeyecek. Yaşlanan F-Type coupe ve convertible’ı bitirmek gibi bir radikal karar da gelebilir.

Jaguar’ın bir kahraman otomobile ihtiyacı var: Yarı bitmiş elektrikli XJ pahalı olduğu için rafa kaldırıldı ama
bu devam edebilir. 2027 yılına ertelenmesi veya daha erkene çekilmesi gündemde. Eğer böyle olursa i-Pace
birkaç yıl daha asker olarak savaşacak. Jaguar’ın tek elektriklisi 2015’in sonunda X384 Projesi ile yenilenecek.

Jaguar, Bollore yönetimi altında beklenmeyeni bekle planına sahip. Marka değerlerinin tam olarak ne
olacağını bilmiyoruz ama Bollore daha üst pazarları hedefliyor. Her tarz hem de duruş olarak, BMW ve
Mercedes’e odaklanmak yerine Aston Martion ve Bentley gibi daha pahalı rakiplerle mücadeleye
girecekler. Elektromobilitenin artmasıyla birlikte karlılık artabilir. Dünyayı kurtaran teknolojilerin Jaguar’a da
faydası olması bekleniyor.

Jaguar, ultra hızlı şarj gibi özelliklerle güçlü yanlarını vurgulamak istiyor. Yeni bir marka kimliği için dört yıl kısa
olabilir ama tasarım şefi Gerry McGovern etkileyici işler yapmasıyla biliniyor. Verilen hedef de çok açık: Jaguar’ı
yeniden harika yapmak!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu