Sektörel

İşte hayatın tadı bu

Ferrari’nin V12 motoru, 812 Competizione’de daha fazla heyecan sunuyor. 830 HP güç ve 9500 d/dak maksimum devire sahip. Grazie…

Dakikada beş yüz devir. 3000 d/dak’da sadece ayak parmaklarını esnetiyor. Atmosferik Ferrari V12’nin
maksimum devrini 500 d/ dak daha artırarak Everest’in zirvesine tırmanmak gibi bir his yarattı. İşte Ferrari tam olarak 812 Competizione’de bunu yaptı. Fiorano test pistinde bu araçla turlamak harika bir fikir. Daha iddialı Ferrari daha fazla hız üretiyor ve her alanda daha iyi değil mi?

812 Superfast’taki aynı 9000 d/dak maksimum devir çeviren 6.5 litre motoru baz alıyor. Competizione bunu
9500 d/dak’a çıkarıyor ve 9250 d/dak’da 30 HP daha fazlasıyla 830 HP üretiyor. Motorun daha fazla agresiflik
yüklendiğini, daha pitlerden ayrılırken fark ediyorsunuz; gaz pedalı Yarış modunda diğer 812’lere göre çok daha
canlı.

Çılgınca devirler birbirini izliyor ve yeniden tasarlanan motor, Lambo’nun V12’sini gözüne kestiriyor. Yeni titanyum biyel kolları, pistonlar yüzde 2 daha hafif. Yeniden dengelenen krank yüzde 3 daha hafif ve viskozitesi daha az yağ kullanılıyor. Ayrıca revize dilen silindir kapakları ve karbon kaplama kam mili, daha kompakt manifold ve emme donanımları motora havanın daha çabuk gelmesini sağlıyor. Böylece 999 şanslı kişiden biriyseniz, bu özel seriyi 446 bin 970 sterline alabiliyorsunuz (ya da 599’un Aperta versiyonunu 515 bin 329 sterline alabilirsiniz). Yine de muhtemelen 4000 d/dak’ı nadiren geçebileceğinizi de söylemeliyiz…

Devirlendikçe işler daha da çılgınca oluyor. Sanki her şey 32 kat daha hızlı dönüyor gibi. Pistte, direksiyon üzerindeki vites ışıkları güzel görünmesinin yanında, zihinsel kapasitenizin daha boş kalmasını sağlıyor. Işıklar kırmızı olduğunda vites kulakçığına basmanız gerek.

Motor gerçekten akıcı bir şekilde çalışıyor; bunu adeta bir opera gibi olan ses de eşlik ediyor. Elbette yeni egzozla birlikte daha önceki 812’lerden daha az egzotik. Ama bunun sebebi daha çok benzin partikül filtresinin gelmesi. Yine de daha sıkı emisyon yönetmeliklerine karşın 830 HP güç üretmesi harika.

Bu arada yeri gelmişken Ferrari’de hiç kimse bunun hibrit olmayan son V12 olacağını veya 812’nin son versiyonu olacağını söylemedi. Sadece 250 GTO gibi harika bağlantıları mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışacaklar.

812 Competizione, sadece güncellenmiş bir V12’den daha fazlasına sahip. Superfast’a göre veya koleksiyonunuza
yeni bir araç eklemek için sizi daha fazla çekmek adına çok daha fazlası var. Pistte, bir başka 812 Competizione’de olan test sürücüsü Raffaele de Simone’yi izliyoruz. Mümkün olduğunca zorluyoruz (Raffa sabah orijinal bir Fiat 500 ile geldi ve “Hızlı otomobilleri zaten her zaman kullanıyorum; bazen etrafın sadece dönmeden durmasını istiyorum” diye şaka yapmıştı).

Competizione, yarışlar için yapılmadı. Bunun yerine 599 GTO ve F12 TdF gibi önden motorlu V12 araçların izini
takip ediyor. 60’ların motorsporları kökenini kullanarak bunu yapıyor. Ekstra güçle birlikte daha sıkı süspansiyonlara sahip. Öndeki yaylar yüzde 50, arkadakiler yüzde 9 daha sıkı. Bununla birlikte ağırlık 38 kg azaldı (karbonfiber tamponlar, azaltılmış ses yalıtım malzemeleri ve lityum-iyon akü). İsterseniz kabin daha lüks olabilir ama kullandığımız araçta, 60’ların yarış tulumlarından ilham alan ortası kapitone bucket koltuklar, dört noktalı emniyet kemeri ve orta konsolda yarış tarzı kaplamalar var.

Ferrari’nin sanal kısa aks aralığı özelliğinde, 3.0 versiyonuna gelindi. Arka tekerlekler her iki yöne hala 1.5 derece
açıyla dönüyor, ama bu defa aktüatörler tekerlekleri aynı anda değil bağımsız olarak çalışıyor. Yani bir taraf, diğerinden daha fazla açı yapabiliyor. Ferrari her zaman en iyi arkadan yönlendirme ayarına sahip değildi ama bu ilginç bir güncelleme olmuş.

Diğer en dikkat çekici noktalar ise aero (200 km/s hızda 80 kg ek yere basma gücü üretiliyor) ve soğutma. Devasa
karbon hava girişleri ön tamponda soğuk havayı yönlendiriyor ve Superfast’ta da kullanılan karbon seramik frenlere
gönderiliyor. Kaputun üzerinde karbon ‘bıçak’ izleri de var. Raffa’yı takip ederken direksiyonla neler yaptığını göremiyorum çünkü arka camın yerini bir parça alüminyum almış. Arka difüzör ise o kadar genişlemiş ki adeta bir
hovercraft takip ediyor gibi hissediyorum. Gerçekten çok havalı görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu