Sektörel

HYUNDAI KONA ELEKTRİK

Türkiye’nin Menzil Rekortmeni

Makyajlanmasının ardından Türkiye’de satışa sunulan sınıfının ilk elektriklisi olan Hyundai KONA Elektrik 150 KW’lık modeli, 484 km olan menzili ile rakipleri karşısında açık ara iddialı.

B-SUV sınıfındaki ilk elektrikli otomobil özelliğini taşıyan Hyundai KONA Elektrik, makyajlanmış modeliyle geçtiğimiz aylarda Türk tüketicisiyle buluştu. Tamamen elektrikli ilk B-SUV olan KONA Elektrik, teknolojik özellikleriyle de göz dolduruyor. Ayrıca, yakıt ekonomisi adına gelecek vaat eden otomobilin full şarjlı 484 km’lik menzili ile adeta sınıfının rekortmeni…
KONA Elektrik, ilk olarak 2018 yılında üretildi. Türkiye’de benzinli ve dizel motorlu KONA modelleri yıllardır satıldığı için elektrikli versiyona da göz çabuk alışıyor. İki farklı motor gücüyle satılan KONA Elektrik, iki farklı menzil mesafesi de sunuyor. Hyundai KONA Elektrik’in 100 KW gücündeki versiyonu 3o5 km menzil sunarken, 150 KW motorlu modeli ise tam 484 km menzille rakipleri karşısında adeta menzil rekortmeni olarak adlandırılıyor. Hyundai KONA Elektrik iki farklı motor seçeneği ve Progressive adı verilen tek donamım seviyesi ile satılıyor.

“484 km menziliyle iddialı”
Yeni KONA Elektrik, dış tasarım makyajıyla beraber bir dizi yenilikleri de beraberinde getiriyor. Sade ve şık bir görünümü bir arada sunan KONA’nın kullanışlı B-SUV gövde tipi, üst düzey elektrik teknolojisiyle de birleşerek kullanıcısına rahatlık sağlamış oluyor. Satışa sundukları yeni model hakkında görüşlerini dile getiren Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Herkesin heyecanla beklediği KONA Elektrik modelimizi “Geleceğin bugüne hediyesi” sloganımızla geçtiğimiz aylarda yapılan AutoShow 2021 Mobility ile birlikte Türkiye pazarına sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Elektrikli ve hibrit araçlara olan talep Türkiye’de her geçen gün artış gösteriyor.

Önümüzdeki iki yıl içinde satışların ve şarj istasyonu altyapısının 4-5 kat daha artması bekleniyor. Hyundai olarak,
gelecek yıllarda satışlarımızın büyük bir kısmını oluşturacak elektrikli otomobillerimizin ilkini satışa sunarak Türkiye’de
yepyeni bir dönemin başlangıcına imza atıyoruz. KONA Elektrik, SUV gövdesiyle çok yönlü bir kullanım imkânı sunarken 484 km’lik menziliyle de şuan pazarda satılmakta olan tüm elektrikli araçlar arasında ilk sıraya yerleşiyor. Şimdi KONA Elektrik ile elektrikli araç akımını başlatıyor ve önümüzdeki yıl yeni elektrikli otomobillerimizle de pazardaki gücümüzü artırmayı hedefliyoruz” dedi.


Hyundai Assan, yüksek voltajlı bataryaları 8 yıl ya da 160.000 km’ye kadar garanti kapsamında bulunduruyor. KONA Elektrik kullanıcıları, 1 yıl boyunca ücretsiz yol yardımı hizmetinden de faydalanabilecek.

İç mekan oldukça konforlu
KONA Elektrik, içten yanmalı kardeşlerine oranla 12 mm daha yere yakın. Bu iki araç yan yana geldiğinde ancak fark ediliyor. Elektrikli otomobillerin birçoğunda olduğu gibi, KONA Elektrik’in jantları da kapalı şekilde tasarlanarak aerodinamiye katkı sunuyor.

Arka tamponda ise otomobilin genel görünümüne anlam katmak için yatay gri çizgili difüzör kullanılmış. Bu çizgiler şıklığı korurken aynı zamanda yeni yatay olarak uzatılmış arka stoplar da ön kısmın şık görünümünü devam ettirmiş oluyor. İçten yanmalı ve hibrit motorlara sahip diğer kardeşleri gibi Yeni KONA Elektrik de önceki versiyondan 40 milimetre daha uzun. Buna rağmen piller yüzünden 42 lt azalan bagaj hacmi 332 lt düşüyor. Arka koltukta da baş mesafesinde hissedilmeyecek kadar azalma var. İç mekanda KONA içten yanmalı ve hibrit kardeşleri ile bazı yerlerde benzerlik gösterirken bazı yerlerde ayrışıyor. Yeni KONA Elektrik, diğer Hyundai modellerinde de kullanılan 10,25 inç dijital gösterge paneline sahip. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıklarını görmek insanı ilk başta şaşırtıyor.

Bu kulakçıklar sürücünün rejeneratif frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor. Orta konsolda bulunan 10,25 inç dokunmatik multimedya ekranı da diğer KONA modellerinden alışkın olduğumuz detaylardan biri. Orta konsolun alt tarafı KONA Elektrik’e özel tasarlanan detaylar arasında. İki katlı olan bu bölümün üst katında klima kontrol ünitesi kapaklı kablosuz telefon şarj yeri ve USB girişi, 2 adet bardaklık, vites seçici, sürüş modu butonu ve elektrikli motorun verimli kullanılması için sunulan alternatifleri seçmeye yarayan butonlar bulunuyor. Yeni ve daha keskin farlar, otomobilin yan tarafına doğru dik bir şekilde uzanıyor.

Yüksek aydınlatma kapasitesine sahip bu ön farların iç çerçevesi, artık çok yönlü reflektör (MFR) teknolojisiyle beraber geliyor.

Ön taraftaki ızgara Yeni KONA Elektrik’de kaldırılarak aşağıdaki bölmeye alınmış. Arka tamponda ise otomobilin genel görünümüne anlam katmak için yatay gri çizgili difüzör kullanılmış. Bu çizgiler şıklığı korurken aynı zamanda yeni yatay olarak uzatılmış arka stoplar da ön kısmın şık görünümünü devam ettiriyor.

İçten yanmalı ve hibrit motorlara sahip diğer kardeşleri gibi Yeni KONA Elektrik de önceki versiyondan 40 milimetre daha uzun. Daha ferah ve daha konforlu bir iç mekânla gelen otomobilin ekranlarıyla beraber rahat koltukları ve döşemeleri de güncellemeden nasibini almış. Yeni KONA Elektrik, diğer Hyundai modellerinde de kullanılan 10,25 inç dijital gösterge ile donatılırken ayrıca standart olarak 10.25 inç dokunmatik multimedya ekranını da sunuyor. Ayrıca, KONA Elektrik’de
toplam 10 adet farklı gövde rengi sunuluyor.

İki farklı elektrik motoru KONA Elektrik, zengin donanımlar sunan Progressive donanım paketiyle satın alınabiliyor. Motor ve menzil olarak ise 2 farklı alternatif ile tercih edilebiliyor. Yeni modelde 64 kWh bataryalı uzun menzilli versiyon, maksimum 204 PS (150 kW) güç üretiyor ve 7,9 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Baz versiyon ise, 39,2
kWh pil kapasitesine sahip. Bu motor da 136 PS (100 kW) üretiyor ve 9,9 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Her iki güç aktarma organı da 395 Nm anlık tork sağlayarak ilk saniyeden itibaren tam güçle sürüşü eğlenceli hale getiriyor.

Segmentindeki en uzun sürüş menzillerinden birine sahip olan KONA Elektrik, tek bir şarjla 484 kilometre (WLTP-64 kWh pilli versiyon)yol gidebiliyor. “Akıllı Ayarlanabilir Rejeneratif Fren Sistemi”, aracın frenlemesini otomatik olarak ayarlamasına izin veriyor. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıkları ise sürücünün rejenerati frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor. Böylece, ek enerjiyi mümkün olduğunda geri almış oluyor. Rejeneratif frenleme ayrıca,sürücünün frenleri kullanmadan aracı tam olarak durdurmasına da olanak tanıyor. Lityum iyon polimer pili (64 kWh versiyon-yüzde 10 ila 80 arasında) hızlı şarj etmek için yaklaşık 47 dakikaya gereksinim duyuluyor. Ayrıca sürücüler, ICCB elektrik kablosunu kullanarak normal Elektrik tipi prizde de şarj edilebiliyor.

Bu Elektrik tipi normal prizin şarj süresi ise ortalama 17-28 saat arası olarak veriliyor. KONA Elektrik, güvenlikte de en ileri teknolojileri sunarak yolcularını koruyor. Dur-Kalk Özellikli Akıllı Hız SabitlemeSistemi sayesinde öndeki araç ile güvenli takip mesafesi oluşturuluyor. Şerit Takip Asistanı, Kör Nokta Çarpışma Engelleme Asistanı, Akıllı Hız Sınırlama Asistanı ve Arka Çarpışma Önleme Asistanı gibi pek çok ileri güvenlik sistemi, yolculukları daha güvenli hale getiriyor.

Hyundai Assan’dan KONA Elektrik alanlara üstün avantajlar KONA Elektrik müşterileri için üstün fırsatlar sunan Hyundai Assan, ilk 5 bakım için bir ücret talep etmiyor. Araçlarını evde veya iş yerlerinde şarj etmek isteyen kullanıcılar için wallbox (şarj ünitesi) de hediye eden Hyundai Assan, ayrıca 250 dk’lık e-şarj kartını da ücretsiz olarak veriyor. Üstün avantajlarına servis tarafında da devam eden Hyundai Assan, yüksek voltajlı bataryaları 8 yıl ya da 160.000 km’ye kadar garanti kapsamında bulunduruyor. KONA Elektrik kullanıcıları, ilk 1 yıl içinde yüksek voltaj akünün bitmesi sebebiyle yolda kalırlarsa 1 kez en yakın şarj noktasına ücretsiz çekilecekler. Hyundai Assan, iki farklı donanım ve motor seçeneğine sahip KONA Elektrik’i lansmana özel fiyatlarla satışa sunuyor. KONA Elektrik Progressive 100 kW 572.000 TL, KONA Elektrik Progressive 150 kW ise 859.000 TL’ye satılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu