Sektörel

TEKNOLOJİ

Yüzünüzü
Güneşe dönün

Bir start-up olan Sono Motors, Ford Model T’nin yaklaşımını alarak, güneş panelli bir alternatif yaptı. Biz de onu kullandık.

Model T mi? Evet, tam olarak öyle. Sono Motors’un Sion modeli sadece siyah olarak sunuluyor ve ekstralar yok. Aynı para size istediklerinizi temel olarak sağlayacak. Ama Model T ile damga vurmadan önce birçok farklı araç yapan Henry Ford’dan farklı olarak Sono’nun kurucusu Laurin Hahn henüz üniversiteden mezun oldu. Ve Model T’den farklı olarak ise, Sion süper verimli güneş panellerini kullanarak şarj olabilen elektrikli bir otomobil. 26 yaşındaki Hahn çevreci ve idealist; ayrıca konformist değil. “Amacımız mümkün olduğunca fazla araç satmak değil” diyor. “Ama yenilikçi CO2 nötr mobilite konseptini adapte etmek istiyoruz.”

Münih’in hemen dışında konumlanan ve çok da büyük olmayan Sono House, bir sınıftan yenilikçi bir atölyeye dönüştürülmüş. Açılmadan önce ise duvarları birkaç kutu beyaz boyayla boyanmış. İki araç büyük tek odalı tesisin içerisinde park etmiş durumda. İlk test aracı ve üretim aracına giden son araç. Temiz ve tamamlanmış; oldukça sıkı görünüyor ve siyah renkli bir boyaya sahip. Üretime girdikten sonra Avrupa’da satışa sunulacak. Bunun için birkaç yıl var ve her şeyin yerli yerine oturması bekleniyor. Yine de bu araç düşük bütçeli bir ürün ve premium beklentisi yok.

BASİT AMA ETKİLİ BİR ARAÇ

Hahn, satış şefi Thomas Hausch (eski Mercedes, Chyrsler, Nissan çalışanı) ve ekibi, demo aracın yanında son derece
rahat görünüyor. Ama aracı sürdüğümüzde bu rahatlıklarını anlıyorsunuz. Birkaç dakika sonra bu kübik insan taşıyan aracın içerisinde dört kişi olarak, servis yollarında ilerlemeye başladık. Burası koni ve kerblerin olmadığı bir kart pisti gibi. Peki neden normal yola çıkmıyoruz? Çünkü tip onayının alınmasına birkaç ay var ve bunun için bazı sigorta konularının netleşmesi gerekiyor.

Deri kaplı lüks elektrikli araçlardan farklı olarak Sion tamamen dünyayı kurtarmak üzerine yapıldı

Önemi yok. Oyun alanımız altı tenis kortu büyüklüğünde. Sion da sürücü ve yolcularını etkilemekte gecikmiyor.
Kısa sürüşten ilk izlenimler şöyle: Sion kusursuz bir istekle hızlanıyor, yön değiştiriyor, frenliyor ve duruyor. Zorlandığında dahi sorun olmuyor ve dıştaki ön lastikten sesler gelmeye başlıyor. Tüm ağırlığa rağmen sorunsuz. Kabin sessiz ve geniş; bagajı büyük ve kontroller gözünüzün önünde. 161 HP’lik elektrikli motor, tek kademeli şanzımanla eşleştirilmiş. İçeride iki yoğun ekran var ama siyah kabinde dikkatinizi çeken parlak yeşil İrlanda yosunu oluyor. Bunlar ön alt panelde bir camın arkasında yer alıyor. Deri kaplı lüks elektrikli araçlardan farklı olarak Sion tamamen dünyayı kurtarmak üzerine yapıldı.
Nasıl mı? Çünkü en başından itibaren hammadde kullanımını azaltıyor ve geri dönüştürülmesi sırasında maksimum verim alınıyo

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu